Kulhydratforskrækkelse – Nej tak!

Print Friendly, PDF & Email

LCHFfoodpyramid

LCHF livs stilen kan hurtigt gå hen og lyde som en kulhydrat forskrækket livsstil og det er det langt fra sandheden.. men man er nødt til at vælge sine kulhydrater med omhu hvis man som jeg er meget sensitiv og trives bedst på de ca 20 gram om dagen dvs. oven jords voksende grøntsager og nødder. Det er bestemt ikke fordi jeg tror på, at man tager på af at spise en gulerod eller en portion bær – for mig handler det om at mærke efter. Kulhydrater kan hos sensitive mennesker skabe sult og trang til mere trods fysisk mæthed…bare tænk på desserten ovenpå en kæmpe middag – den er er der mærkeligt nok altid plads til.

Lige lidt teknisk viden bare for os nørders skyld…. Vores hjerner lever ikke som mange tror af kulhydrat, men glukose. Glukosen laver vi primært af kulhydrat, men kan i mangel af det, laves glukosen af aminosyrerne fra proteinerne og  i små mængder fra fed t-  glycerol. Vores kroppe fra naturens hånd lidt dovent anlagt og vil helst lave glukosen af kulhydrat frem for fedt og protein,da det er nemmest tilgængeligt for kroppen- logik så langt så godt. Eftersom en stor mængde kulhydrat forårsager en for hurtig blodsukkerstigning, producerer vi en ALT for stor mængde insulin for at transportere det overskydende sukker væk fra blodet og lagre det som – ja fedt- insulin er vores suverænt overlegent bedste fedt lagrende hormon!!! Og denne insulin stigning sker,altså uanset om det er brød,ris,sukker eller frugt vi indtager- der er bare forskel på hastigheds optagelsen af produkterne. Så hvis man starter dagen med en skål fuld musli eller havregryn med rosiner og mælk, er er allerede gang i fuld blodsukkerspurt fra morgenstunden – no wonder at man falder i kage dåsen senere på dagen – eller som de sunde kvinder der falder i frugtskålen- for frugt har jo fået en sundheds stempel fra alle de kloge og sundhedsbevidste guruer – nemlig ja!

Jeg får kaffen med piskefløde galt i halsen, når jeg hører mennesker der siger, at vi skal bare have lidt af det hele. Det kan de jo ikke vide noget om –  de er jo ikke vor herre! Det er som regel udtalelser fra slanke mennesker, der ikke har problemer med blodsukker kurven og vægten – super nemt for dem at sige og jeg er jo grundlæggende ikke uenig- men jeg mener at korn, sukker og stivelse ikke er menneskeføde i al fald på den lange bane.! Dem der er tykke kan bare spise lidt mindre og tabe sig!

Der er masser af eksempler på mennesker der primært lever af ris og grønt i den store vide verden,  men jeg tror på genetiske forskelle og blodtyper.Hvor man kommer fra, har betydning for den kost man har lever bedst og sundest på – Vi er alle forskellige og der er er ikke en kost til alle der bare virker. Jeg tror på ingen måde på de 8 kostråd og kommer aldrig til at følge dem i deres nuværende form. Vi heroppe nordfra er ikke designet til frugter fra syden og ris og sukker – bare fordi det er tilgængeligt!

Grøntsager ja bestemt!!! men ikke i de store mængder, hvis det resulterer i ekstra og unødig sult og en trang til at støvsuge skabet for mere bagefter. Min kæreste har ofte kommet til at spørge : "må du spise det og det"  i sin søgen på svar på mine i andres øjne rabiate kost valg. Jeg ved jeg bliver  sindssyg, hvis jeg skal tænke i må og ikke må..Jeg må i princippet ALT- jeg vælger bare at undvære nogle ting, fordi jeg ved, det ikke gør mig noget som helst godt. Jeg er vild med frihed og valgmuligheder, med hader begrænsninger. Og jeg ELSKER at spise ting, jeg kan mærke gør mig godt. og holder mig frisk og vågen. Mange mennesker er så indhyllet i dårlige vaner og sukker helvede, at de slet ikke mærker hvad der er godt for dem længere. Har selv været i dette sukkerfængsel og har ingen lyst til at komme retur.

Pyha med fare for selv at virke meget hellig/religiøs omkring mine kostvalg, er det egentlig bare en rejse gennem junglen af madvarer, der har en forskellig indvirken på os mennesker – og jo jeg falder også i fælden med at overspise både chokolade, nødder og andre madvarer og sidder og ægrer mig med en oppustet bug – det sker bare ikke så ofte, som da jeg fyldte på tanken med kulhydrat. Jeg svinger heller ikke 3- 5 kg på et par uger mere men har for det meste en rimeligt stabil vægt og det er lykke en rar ting at kunne lukke sin bukser!

Follow on Bloglovin

Om louiee

Louise 41 årig kvinde fra nordsjælland, kostnørd, interesserer sig for både psykisk og fysisk træning, sundhed og velvære. Tidl. sukkernarkoman - nu indædt real-foodie...
Dette indlæg blev udgivet i LCHF og tagget . Bogmærk permalinket.

2 Responses to Kulhydratforskrækkelse – Nej tak!

 1. Rikkeprikke skriver:

  Hej Louise 🙂

  Tillykke med bloggen 🙂 Dejligt du har meldt dig på banen med endnu en LCHF blog. Flere af dem tak 😀

  Jeg glæder mig til at følge dig. Og tænk, jeg kender næsten en IRL der er LCHF!! Thats a first 🙂

  Kh. Rikkeprikke

  • louiee skriver:

   Hej Rikkeprikke

   Tak for din kommentar og lige over,det er spændende, at se alt det der spirer frem om denne her livsstil- jeg ved bare at det føles så rart og jeg slipper det ikke igen : )

   Hilsen Louise

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code