Intervaltræning- hårdt og kort- fordi det virker!

Print Friendly, PDF & Email

Spin

Har været al for lang tid om at lægge dette indlæg på bloggen- det er bare lige det med tiden til alle skriverierne. Alle tankerne de suser med tiden til at få griflet dem ned kniber desværre. Men lige præcis intervaltræning er bare noget der ligger mit hjerte MEGET nær, næsten ligeså meget som mad! I min fritid kører jeg lidt spinningtimer og hold deltagerne må gang på gang lægge ører til mine prædikener om hvor meget det jeg udsætter dem for virker – har vist en enkelt gang udtalt, at jeg ikke tror på Gud – jeg tror på intervaller. Jeg kan godt lide tanken om, at noget virker og al ny forskning peger på at det gør intervaller. Jeg kan dog også selv mærke en markant forbedring i både kondi og energi når jeg praktiserer denne form for træning. Man skal rent faktisk ikke, have sin puls op mange sekunder om ugen, for at det har en virkelig positiv effekt, på både helbred og velvære. Næsten al forskning tyder på, at træning der varer over 35 minutter er nedbrydende. Man kan derimod med fordel træne i denne længde flere gange om dagen. Tænk alle de lørdage jeg har siddet og kørt dobbelte spinningtimer i den tro at det var SÅ godt – spild af tid. Ikke at man ikke kan nyde at køre eller løbe sig selv træt en gang i mellem- det skal bare ikke fylde hovedparten af ens træningspas.

Jeg har i en stor del af mine år som motionsdyrker, virkelig hadet denne form for træning. Jeg synes intervallerne var ren tortur og fik lyn hurtigt meget ondt af mig selv. Jeg har for det meste trænet, som en brygger hest i et tempo som et gammelt, men meget stabilt godstog. Jeg ville hellere løbe 15 km i langsomt og opslidende tempo, end at suse afsted, som havde jeg en raket bagi og få det overstået. Hænger måske sammen med, at jeg virkelig elsker lange løbeture. Ture hvor jeg glemmer tid og sted og føler jeg kan løbe solen sort. Jeg har efter meget ransagning fået kortlagt at jeg reflekterer/tænker meget bedre når jeg bevæger mig. Denne opdagelse har gjort at jeg nu bare behøver gå en lang tur fremfor at skulle drive mig selv løbende rundt i næsten 2 timer for at føle tilfredsstillelse. Jeg har nemlig ofte overvejet om jeg som en tidligere del af kampen med mig selv, maden og vægten bare kørte straffe ekspedition på mig selv ved de lange ture – men nej, de var ren meditation for mig. Hvis jeg nu skal overveje noget nøje vælger jeg at gå en lang tur med den lille fede hunden og tænke store tanker der. Jeg er iøvrig,t for et års tid siden, blevet gentestet for at se, hvilken trænings form der passer/gavner mig bedst. I testen undersøger man i generne for korte muskel fibre(sprintmuskler) og lange muskel fibre(udholdenhedstræning). Jeg har været så heldig, at få tildelt begge dele hvilket giver god mening, da min far er passioneret marathonløber og min mor er udpræget mere kompakt i sin muskulatur og keder sig bravt ved langvarig udholdenhedstræning. Denne test gjorde mig skarp på, at jeg havde noget jeg var god genetisk men ikke havde udnyttet endnu. Altså,  jeg er jo ikke ligefrem fovandlet  til nogen Flo Jo (hvis I kan huske hende), men har klart lært, at holde af intervallerne og kan blive helt høj på dopaminen de laver i hjernen, på samme måde som på en lang løbetur.

Lang historie kort bruger jeg pludselig en meget større del af min træning på interval og mere intens og mindre tidskrævende motion end før – hvilket jo frikøber lidt tid til at blogge i.wink

Jeg kan efterhånden godt mærke, at de lange og udmarvende løbepas tærer mere end de nærer på kroppen. Jeg ved også, at jeg opbygger en ulvesult af den anden verden når, jeg dræner depoterne helt og æder hver en brugt kalorie ind lige så hurtigt igen. Interval træningen trigger ikke den samme sult hos mig og dræner ikke for energi på samme måde. Et rigtig godt  intervaltræningspas, når man er lidt udkørt eller træt, kan tværtimod godt give mere energi bagefter.

FORDELE FORDELE FORDELE- der ikke er til at overse :

Intervaller har virkelig MANGE fordele og her vil jeg lige nævne dem i flæng. Man sparer mere tid, ved at træne mere effektivt og funktionelt. Øget dopamin tilskud i hjernen (glad og høj følelsen), øget udskilt muskel hormon(større og stærkere muskler) mindre kortisolniveauer blodet( mindre stress hormon- hvilket jo har mange fordele) højere efterforbrænding end ved udholdenhedstræning (ligge på sofaen bagefter og stadig forbrænde, udtømning af kulhydrat lagrene (hvilket befordrer ketose og højere fedtforbrænding) bedre insulin følsomhed ( lavere blodsukker og mindre insulin i blodbanen) en markant bedre kondition og til sidst en bedre appetit regulering og hvem vil ikke gerne have det.

Hvordan man lige vælger at gøre dette kan der være mange forskellige bud på. Start med en let opvarmning på ca 5 -10 min Intervaller for utrænede er bedst, hvis de ikke er så lange på cykel eller i løb kan man starte med at sprinte en lygtepæl og gå/lunte 2. Eller man kan sprinte 15 sek og tage 1 min pause. Som man kommer i gang og i bedre form kan man øge intervallernes længde. Jeg kan selv godt lide at have dobbelt så lange pauser som intervaller. Som intervallerne skrider frem, gør jeg dem kortere og kortere i takt med at jeg bliver mere træt. Jeg tager mellem 10 og 18 intervaller alt efter længde og humør. Motion skal man dyrke fordi man simpelthen ikke kan lade være, ikke af tvang!

Udover intervallerne er det en god ide at opbygge noget muskelmasse på skellettet til at brænde kcal af og holde os unge og friske. Jeg bruger selv fukntionel træning som en del af mine træningspas. En træningsform jeg vil komme ind på i et andet indlæg.

Lige til sidst et billede af mine nye løbesko – jeg har været inde hos Claus Posemand og få en instruktion i hvordan man løber i Barefoot sko. Det er bare sjovt og udfordrende og tilfører endnu en spændende dimension til min træning – som jeg ikke vil undvære for alt i verdenheartsko 002 Vivo barefoot sko- de holder!

 

Follow on Bloglovin

Om louiee

Louise 41 årig kvinde fra nordsjælland, kostnørd, interesserer sig for både psykisk og fysisk træning, sundhed og velvære. Tidl. sukkernarkoman - nu indædt real-foodie...
Dette indlæg blev udgivet i Træning og tagget , . Bogmærk permalinket.

4 Responses to Intervaltræning- hårdt og kort- fordi det virker!

 1. Diana skriver:

  Super interessant med det barfodsløb, jeg bliver skadet gang på gang og har hørt rygter om at barfodsløb skulle hjælpe på det…..måske man skulle overveje….

  • louiee skriver:

   Har også selv døjet med mange skader, denne from for løb passer på en eller anden måde bedre til min krop. Løber faktisk hurtigere nu, end med min gamle tunge løbestil. Kan klart anbefales, men husk at få god instuktion, for at undgå nye skader – de er ikke svære at erhverve sig!

   Hilsen Louise

 2. Maria skriver:

  Super interessant indlæg og virklig spændende læsning.

  Jeg trives selv bedst med intetrvaltræning, så det er fedt at blive bekræftet i at det er det rigtige jeg gør 🙂

  • louiee skriver:

   Hej Maria

   jeg tror i hvertfald på intervaller og synes jeg kan mærke en positiv forskel og en mindre slidt følelse i kroppen  ;0)

   Keep up the good work!

   Hilsen Louise

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code