Højere Kolesterol…og lidt tvivl

Print Friendly, PDF & Email

Stadig gang i ketosen og den lidt federe og lidt færre grøntsager kost. Var en tur forbi lægen inden påske og fik taget blodprøver bare som tjek.

Fik taget blodprøver for ca. 3 mdr siden, da jeg lå med influenza og allerede da var mit kolesterol steget fra min gamle og ultra magre kost. De gængse grænser er HDL skal ligge over 1,3 , LDL må ligge på max 3. Samlet skal kolesterol tallet helst ligge under 6.  Følgende tal er gældende for mig :

 

Gammel mager kost ca. 1 år siden HDL 3,56 , LDL 1,0  i alt kolesterol 4,56

3 mdr siden med LCHF i 5 mdr : HDL : 3,43 , LDL 2,3 i alt kolesterol   5,73

Blodprøve fra nu Ketogen kost:  HDL : 2,58 , LDL 3,0  i alt kolesterol   5,58

Altså jeg vil ikke sige jeg er bombesikker på det her men jeg fortsætter… Mit samlede kolesteroltal er godt nok faldet et my, men det er på bekostning af fald i det gode HDL og stigning i det dårlige LDL. Jeg ligger stadig indenfor de gængse tal og håber på at blive der. Jeg skal ikke afvise at der kommer en lille angst i mit system for at jeg gør noget der bare er HELT galt. Kan bare mærke at jeg har det 10.000 gange bedre på den kost end på den gamle. Tog en rask lille diskussion med min læge ved sidste besøg da tallene var steget for første gang. Jeg havde de tunge skyts fra kostdoktoren og Uffe Ravnsskov med i baglommen og hverken min læge eller 10 store tudser ( dem er jeg sygeligt bange for) kunne få mig til at skifte retning på kosten. Min læge er en fornuftig mand og vil talte frem og tilbage om store og små partikler og om det gavnlige i et højt kolesterol tal. Tror bestemt ikke vi er enige… Og jeg har besluttet mig for næsten ikke at være den mindste smule urolig Jeg vil slippe enhver dommedagstanke om, at døden jo skal have en årsag, om jeg så skal lide smør døden. Måske gør det i virkeligheden mere ondt end godt, at få taget alle de prøver… Siger hende tossen, der dagligt stikker sig manisk i fingeren for at tjekke keton værdiernewink He he

Jeg vælger simpelthen, at være ikke urolig og lytte på det kroppen fortæller mig.. Og den fortæller mig, at jeg bare har det virkeligt godt. Jeg trives i mit eget skind og tænker ikke på mad og det næste måltid 24/7, hvilket jeg immervæk, har brugt en alt for stor del af mit liv på indtil nu!!! Har de sidste dage til gengæld målt mit blodsukker en del og det ligger stabilt på ca 4,5 og det er godt nok succes!!! Nok også derfor at alle cravings og sult er væk og jeg bare fungerer i mange timer uden mad.

De sidste dage har madmæssigt været som de sidste 14 dage med masser af æg, smør, mayo, macadamias, æggemælk,paranødder, fed ost lidt kød  og chokolade og en del spinat og asparges…yummie.

Bøger 001

 

 Denne bog kom i øvrigt ind ad døren i går. Jeg havde købt den på www.amazon.com og glædede mig vildt til at læse den. Den er hurtigt og let læst og gud hvor er den bare god. Fornuftige pointer som bestemt ikke var nye for mig men alligevel godt med et brush up. God bog hvis man er begynder med forklaringer på ketose og valg af alle de gode fedtstoffer. Endnu en vigtig del i set udfra mit synspunkt er motionen… Fedt at få bekræftet den følelse jeg i den senere tid har haft når jeg dyrker motion. Nemlig at reserverne i kroppen er større end på kulhydrat kost.I I stedet for at have adgang til de ca 2000 kcal muskelglykogen der ligger, har man som Keton tilpasset tilgang til hele lageret på ca 40.000 ( hvis dette skulle blive nødvendigt altså)

Jeg selv mærker en kæmpe forskel på denne konto. Når jeg har trænet har jeg ikke trang til mad og har " the shakes" af lavt blodsukker som på min gamle kulhydrat kost. Dette skyldes et stabilt lavt blodsukker og en bedre adgang til nogle energi givende depoter ( kan vist roligt antage, at de ikke slipper op lige med det samme). Ligger stabilt mellem 1,5 og 3 hver aften – stadig i den høje ende nærmest 3.

Super kost og træningsråd i denne bog.

Opsummering for jer der ikke har bogen :

1) Lavt kulhydrat indtag til at stimulere optimal ketose mindre end 50 gram for de fleste mennesker, men prøv dig frem

2) Moderat protein indtag 0,6 – 1 gram pr. kg krops vægt

3) Rigeligt med fedt, justeret alt efter mål, om enten vægttab eller vedligehold

4) Spis de rigtige fedtstoffer mættede og monoumættede, begræns polyumættede og trans

5) Suppler med magnesium og sodium 2 gram pr. dag.

6) Hvis du er i tvivl, spis færre kulhydrater

7) Hvis du er i tvivl, spis mere fedt

Frit oversat – Gotta love it. Ikke revolutionerende viden men alligevel. Var selv lang tid om at fatte budskabet om mindre protein og mere fedt. Måtte have en keton måler for at se at det virkeligt var SANDT..

Så fik jeg vist lige skrevet mig varm på, ikke at være bekymret, over de stigende tal. Ellers må jeg lige slå op i Uffe Ravnsskovs bog igen: Hvorfor et højt kolesterol tal er nyttigt !

Tvivlen ikke helt udraderet, men det er også ovenpå et helt livs skræmmekampagner om farligt fedt og lave kolesterol tal.Jeg anerkender, at det tager tid, at komme sig ovenpå en sådan gyser. Kunne være spændende, at høre om jeres kolesterol værdier og erfaringer ???

 

Follow on Bloglovin

Om louiee

Louise 41 årig kvinde fra nordsjælland, kostnørd, interesserer sig for både psykisk og fysisk træning, sundhed og velvære. Tidl. sukkernarkoman - nu indædt real-foodie...
Dette indlæg blev udgivet i Ketose, Kroppen, LCHF og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

11 Responses to Højere Kolesterol…og lidt tvivl

 1. Lørna skriver:

  Nu er vi jo også blevet tævet sønder og sammen med det kolesteroltal i årevis så skrækken er svær at slippe, men jeg har efter at have læst Uffe Ravnskovs bog besluttet at slappe lidt af på det punkt. Så må vi se hvordan det går i længden 😉

  Den anden bog du skriver om ser interessant ud. Hvordan mon jeg har misset den på mine seneste angreb på diverse internet boghandler??? hehe

  Jeg har forøvrigt modtaget min ketonmåler igår. Tog selvfølgelig en måling med det samme. Regnede ikke med noget efter den kuldydratfyldte påske jeg har haft – og niveauet var da også kun 0,1… Dog var den allerede her til morgen oppe på 0,4 så der er da en fremgang 🙂

  Jeg har lidt på fornemmelsen at jeg i en periode bliver lidt besat af det der måleri… Sådan er jeg med alt nyt. Jeg har dog besluttet at holde mig til MAX 2 gange om dagen i starten og så senere kun en gang. De der sticks er jo lidt for dyre til en total besættelse 😉

  • louiee skriver:

   Ha ha troede også jeg havde rippet alt ned fra de vituelle hylder, men den her kan klart anbefales!!!

   God ide at du har sat en grænse for den måler, det er virkeligt svært at styre, kun mine lommesmerter sætter grænsen . Elsker at måle alle resultater der kan måles..(undtagen kolesteroltallet) men ja en ny besættelse bliver det tjept.. Sådan for en stigende keton værdi, kræver en del mere fedt i kosten end sædvaneligt! Glæder mig til at høre om det i nærmere fremtid!

   • Annika skriver:

    Måleren er fristende, men det er med stik… 🙁
    Tror ikke at jeg kan få mig selv til at gøre det dagligt, og er hamrende nysgerrig over mine tal, og ville egentlig gerne vide hvordan jeg ligger alt efter hvilket foder jeg spiser :\

    Og ja, de ting vi har fået at vide igennem mange år, gør at nogle mener vi er tossede, og at man selv indimellem kan få sådan en 'gulp' – men mener at man skal mærke med sig selv hvordan man har det.

    • louiee skriver:

     Hej Annika

     Tror jeg også grundlæggende på, men tvivlen sidder da stadig lidt i kroppen.. Ligeglad med andres mening om det jeg gør af tosserier.

     Sjovt du nævner stik i fingeren. Min ene søster var forbi i går og jeg tilbød en blodsukkermåling, bare for sjov.. hehe ikke sjov hun var 10 min om at uddrive en enkelt lille dråbe og det var med angst og smerte i kølvandet. Tænker ikke over det, men der er vi forskellige. Man kan i øvrigt få nogle gode lancetter til at prikke bitte huller for en-  bare lige til info. Hilsen Louise :0)

 2. Hejsa 🙂

  Vil lige dele et link med dig til en gruppe på facebook.

  Der sidder nogle ret kloge herrer i den gruppe (har selv brugt gruppen til at søge lidt svar her og der). Jeg tænker du kan henvise til dit blogindlæg og så nogle gode kommentarer med på vejen fra de andre brugere af facebookgruppen 🙂

  http://www.facebook.com/groups/36831008285/?fref=ts

  Håber du får glæde af det.

  Mange hilsner

  Mette 🙂

  • louiee skriver:

   Hej Mette

   Tak for dit link, det vil jeg bruge i fremtiden. Altid godt med nye input fra andre mennesker der er nysgerrige og tør stille spørgsmålstegn ved alt det vi bliver prakket på af de såkaldte eksperter i sundhed herhjemme. :0)

   Mange hilsener Louise

 3. Sacha skriver:

  Hej

  Jeg har selv samme problem, altså med kolesterol tallene. Jeg har altid spist sundt fedt ala advocado, olier nødder osv. og har i 3 år i træk fået af vide at mit kolstorol tal var fint, lidt for højt af det dårlige, men det var ok, fordi det gode også var højt. Samtidig med de gode olier, har jeg dog også ædt ALT MULIG CRAP!, så hvad der gør at jeg har for meget af det dårlige kolstorol, kan man jo kun undre sig over:) Nu er jeg på LCHF og har været det ca siden januar 13. Og mig kolostorel er stadig for højt, det dårlige er lidt for højt, men jeg har også meget af det godt. Men der udover er jeg sund og rask og har ingen tendens til hjertekarsygdomme (jeg er normalvægtig og 34 år) Men jeg fik da ondt i maven da lægen fortalte om det høje kolstorol. Jeg tror dog jeg vil følge lidt med her (det gør jeg i forvejen:)) og prøver at tænke som dig, at jeg har det godt på denne kost!

  Rigtig god blog, og god dag.

  Mvh Sacha

  • louiee skriver:

    

   Hej Sacha Tak for din tilbagemelding. Jeg læste faktisk efter min indlæg følgende opmuntrende opslag på http://www.kostdoktorn.se : at hvis man dividerede ens samlede kolesterol tal med HDL tallet og den lå under 5 var der ingen fare… i mit tilfælde hedder tallet altså 5,58 divideret med 2,58 = 2,16 Dvs ingen whatsoever fare på færde. Kvinder kan iøvrigt tillade sig et noget højere tal end mænd og endda leve længere hvis det er lidt forhøjet. Tror meget på at mit kolesterol faktisk var for lavt den gang jeg ikke indtog fedt. Et for lavt kolesterol er skidt da vores celler har brug for fedtet til at forny sig og bekæmpe sygdomme ( inkl. cancer) Jeg har ihvertfald ro på nu og håber du har det samme. Vil ikke lade mig tyrannisere af medicinalbranchens lave tal for at sælge flere statiner. Fortsæt på den fede kost hvis du mærker den gør dig godt. :0)

   Bedste hilsener Louise 

 4. Sandra skriver:

  Hej Louise.

  Et tip, smør fra Naturmælk, det er super lækkert, jeg henter det i netto til 15 kr.

  Jeg fik også konstateret "forhøjet" kolesterol, både det gode og det dårlige. Han kunne ikke rigtig forklare mig det, andet end at det ikke var noget man kunne gøre ved. Blev faktisk en anelse utryg ved den forklaring. Var til yderligere undersøgelser hos en speciallæge, han tjekkede alle mineblodprøver/værdier, og nævnte samme beregningsmåde som du, og sagde at mit kolesterol var helt normalt. Nævnte også at man skulle ikke kigge på det gode og dårlige hver for sig, men den samlede beregning. Det havde den ældre speciallæge lige 100% styr på, at få ordentlig forklaret. 

  Jeg døjer stadig med underlivet, har prøvet at LCHF, 

 5. Sandra skriver:

  …..skriver fra tablet, lidt af en udfordring ;

  Synes LCHF har hjulpet, men jeg ryger også ved siden af. Kan ikke rigtig finde ud af om det er noget jeg ikke kan "tåle". Vil se om lægen kan hjælpe mig, træt af det "murren" og smerter.

  God weekend. Følger spændt dit projekt.

  KH Sandra 

  • louiee skriver:

   Hej Sandra 

   Tak for tippet med smørret skifter faktisk lidt mellem den fra naturmælk og harmonies. Det kan være at dit kolesterol tal altid har været højt og at det kan være nedarvet – ingen angst over det,  som sagt slet ikke som kvinde, de må have et højere tal end mænd. Uffe Ravnsskov skriver om dette i sin bog. Partikelstørrelsen på kolesterolet ændrer sig også fra en mager til en fed kost og de store partikler er mindre farlige, men giver et højere tal -ganske naturligt. De smerter du har kan skyldes mange ting. Men prøv at køre en udelukkelses model et stykke tid. Kør på eks. grønt, kød, æg ,fisk og olie og luk de "mistænkelige" madvarer ind en efter en og mærk efter.   Jeg har haft mange maveproblemer i nogle år gennem livet og har desværre ikke fået hjælp af læger. De fleste inklusive mig selv, har en del murren ved kostomlægningen. Prøv også gerne vita biosa – det er et vidundermiddel for mave/tarmsystem. Ellers afsted til doktoren. 

   Puha det blev et ganske langt svar, håber du fik lidt med.

   Hilsen Louise

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code