Periodisk faste og lidt om kolesterol..

Print Friendly, PDF & Email

 

faste

Mit næste eksperiment bliver helt klart, at have den man kalder en 5/2 faste mønster. Nu har jeg kørt periodisk faste i en lang periode ( 3mdr) og det fungerer efterhånden rigtig godt for mig. Meeen jeg er bare vild med at bruge mig selv som laboratorie rotte wink Har ikke helt besluttet mig til hvornår jeg starter, men om en uges tid – skal lige tage tilløb!

Der er lavet et par udsendelser fra BBC med Dr Michael Mosley der afprøver forskellige former for periodisk faste for at opnå helbredsfordele. I programmerne bliver det dokumenteret at hjernen danner nye(!!!) hjerneceller ved perioder hvor der er begrænset tilgang til mad. Vores hjerner bliver klogere og mere kreative når der opstår sult i hjernen. Livsstilssygdomme som diabetes, forhøjet kolesterol og alzheimers bliver kraftigt reduceret ved periodisk faste. Giver jo egentlig ret så god mening, at vi udvikler os når vi ikke fordøjer mad hele tiden og oplever at skulle "kæmpe lidt for den". Urmennesket har haft brug for en skarp hjerne når de skulle på togt om dagen for at skaffe føde til sig selv. Det er jo kun inden for de sidste 50 – 100 år, at mad er noget, der er inden for rækkevidde, uden at skulle gøre andet end at betale for det!! I dokumentaren har Michael Mosley banet vej gennem mange års forkert spisning, til et par livsstilssygdomme og en del fedt mellem involdene. Over de bare 5 uger han spiser efter 5:2 metoden taber han det overflødige fedt på maven og opnår bedre blod værdier og blodsukker. Han spiser ikke LCHF, men almindelig mad!!! 5 af ugens dage spiser han normalt og de 2 andre dage spiser han kun et måltid på 600 kcal som holder ham mæt og frisk hele dagen. Så i et klip, at det var bacon og æg til morgenmad på faste dagen – så mon ikke der er tænkt over at det skal mætte lidt tid?? Hvis man som mig er ketogent adapted, bliver et par dage om ugen med 500 kcal intet problem. Man anbefaler 600 kcal til mænd og 400- 500 for kvinder på faste dagene. Har lige siden jeg så disse programmer, for første gang for et halvt års tid siden, leget med tanken om at give det et forsøg. Jeg er jo ikke specielt hooked på tanken om, at skulle undvære mad(er faktisk lidt angst for at være sulten), men vil gerne udfordres på det punkt. Særligt nu hvor jeg er i dyb ketose og slet ikke føler den samme sult og ubehagelige blodsukker udsving som før. Jeg er meget nysgerrig på, hvad det gør ved mig, at spise et og ovenikøbet kalorie begrænset måltid om dagen.. Skæver normalt ikke til antallet af kalorier i min kost, men mere til makronutrientfordelingen og sørger for at få fedt nok til at være i ketose.  Påtænker at teste denne form for kost som en start 6 uger, for at få et realistisk billede af hvordan det fungerer på den lange bane for mig. Rapport her på bloggen følger med største selvfølgelighed…

Og så bare lige lige lidt om kolesterol.. Jeg er nok som de fleste andre rimeligt autoritets tro og bliver lidt (læs: meget) bange hvis jeg får bekymrende beskeder fra min læge. Jeg har som sagt psoriasis og får taget blodprøver i lange baner da jeg får biologisk medicin. En gang imellem ville jeg ønske at jeg ikke fik så meget info om blod værdier og lignende – jeg mener, jeg bliver jo nervøs, når de beder mig om nye blodprøver, med den besked, at mit lever eller tretal liiige er lidt skævt. Jeg er på den anden side også meget nysgerrigt anlagt på at få forklaringer på tingene. Tror at vi mennesker svinger ret meget henover et år i vores blod værdier  – alt vi gør af hård motion og indtager påvirker vores tal i en eller anden retning. Jeg er selv lidt af en periode spiser – dvs at jeg bliver lidt vild med eks laks i en periode og frikadeller i en anden. Tror på den måde, at jeg får det jeg skal have henover et år. Det bliver for surt og uoverskueligt hvis jeg uge for uge skal sørge for 2 gang fisk x antal portioner grønt osv. Jeg spiser sæson betonet og det fungerer godt for mig. Har prøvet at få taget blodprøver ovenpå en wallenberger bøf og flere håndfulde macadamia nødder i vente værelset og have et sindssygt højt triglycerid tal… og blive bange  for resultatet – blodprop og hjertekar sygdom lige om hjørnet. Den morgen jeg fik min bekymrede læge i røret med de i følge de danske grænse værdier for høje tal blev jeg meget nervøs. Gudskelov (tak Jane!) havde madbanditten posted en artikel om forskersnyd vedrørende statiner og kolesterol forskning på riget – og gav da lidt ro! Jeg ved jo godt, at jeg med en engels samvittighed, ALDRIG spiser noget i den forstand usundt udover at vin en gang i mellem. Tænker at er er mange af jer derude der kan havne i denne situation og blive ligeså nervøse som mig.

Var alligevel nede hos min læge i går, for at få lavet en statistisk risiko profil for min prognose for hjertekar sygdomme. MIn rigtig rare og dygtige læge måtte lægge øre til al min snak om Uffe Ravnsskov, store partikler og sundheden ved mættet fedt. Og at et højt kolesterol tal, er gavnligt og er med til holde vores celler levende og især er gavnligt for kvinder!!! Havde taget de tunge skyts  og gode argumenter med ned i hans konsultationwink.

Jeg fik målt blodtryk og satte mine tal ind i et skema. Jeg fortalte at jeg virkelig mistrives på min gamle magre kost hvor mit LDL var på 1 og hvordan jeg havde det fabelagtigt på LCHF kosten. Vægt, alder HDL tal og at jeg hverken røg eller havde diabetes. Min risiko var i løbet af de næste 20 år, på baggrund af det hele overraskende 0 % risiko??? Så jeg blev trods mit forhøjede LDL kolesterol frikendt (i hvertfald statistisk) for hjertekar sygdomme. Dejligt at vide til en anden gang, jeg får målt mine tal der jo forventeligt er høje p.g.a. mit store fedt indtag både mættet og monoumættet. Hvis det skulle have interesse er min værdier her :

HDL 3,40 LDL 3,6 og TGC 1,04 I følge kostdoktoren er det totale kolesterol minus HDL der skal ligge under 5 for at være på den sikre side. Mit er her 3,6smiley Og selvfølgelig jo lavere triglycerider, jo bedre. Triglyceriderne i blodet, altså fedt, bliver ofte høje, ved for meget hurtigt kulhydrat og for lidt motion. Så alt i alt helt normalt i min optik. Slut med at være angst over det her!!!

 

Follow on Bloglovin

Om louiee

Louise 41 årig kvinde fra nordsjælland, kostnørd, interesserer sig for både psykisk og fysisk træning, sundhed og velvære. Tidl. sukkernarkoman - nu indædt real-foodie...
Dette indlæg blev udgivet i Ketose, Kroppen, LCHF og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

8 Responses to Periodisk faste og lidt om kolesterol..

 1. frk. sveske skriver:

  Hej Louise,

  Nu er jeg ved at blive hooked på det ketose og sticks'ene blev ret mørke i aftes, så vil gerne have fat i den mere præcise måler, så der kan eksperimenteres med, hvad der hhv. øger og sænker koncentrationen af ketoner.

  Hvilke teststrimler køber du ved siden af Freestyle Precision måleren? Er det Precision Xtra ketonstrimler til 125,- for 10 stk.?

  God dag.

  KH
  – frk. sveske

  • louiee skriver:

   Hej Sveske

   Lige præcis dem ja og super at kunne eksperimentere på hvad du reagerer på – lettere at justere kosten til at være ketogen :0)

   God weekend og god fornøjelse

 2. Diana skriver:

  Øj, det eksperiment er jeg godt nok spændt på at følge. Jeg har også overvejet det længe, men jeg har skutte turde prøvet endnu. Ikke fordi jeg er bekymret for at sulte, men jeg trives ikke sublimt på dyb ketose, så kan være lidt bekymret for, hvordan det vil være helt at undvære mad….og så synes jeg ikke at tanken om stort set ikke at spise er rar, jeg elsker jo at spise 😉

   

  Men jeg følger med, og måske bliver jeg inspireret 😉

 3. louiee skriver:

  Hej Diana

   Jeg har også en lidt sjov fornemmelse i maven (angst for sult ligesom dig) når jeg tænker på en dag med 1 måltid… men det må altså udfordres!!! – Ved jo at det meste af min sultfornemmelse efterhånden sidder mellem ørerne og ikke som før i maven og jeg har depoter at tage af – så ingen fare. Har prøvet faste dage før med stor succes og en fed fornemmelse bagefter.. man kan mere end man tror og de dage der ikke er så meget mad i kan man bruge på andre ting end at kokkerere og tænke på måltider..

  Rapport følger snart når jeg tager fat..

  Hilsen Louise 

 4. Joysen skriver:

  Hej

  Jeg læser med stor interesse din og Janes fantastiske skriverier. Jeg lærer meget nyt om mig selv, ved at følge jer *S* Stort tak herfra!

  Jeg har dog et spørgsmål til din Psoriasis. Har du forsøgt/overvejet/prøvet at kvitte din medicin? Jeg er selv ramt, men meget mere indeni end udenpå, og jeg har prøvet MTX og blevet uvenner med, og har fået opsagt mit samarbejde med lægen og jeg droppede helt ud af medicinen, da jeg var rigtig øv, og bivirkningerne oversteg langt fordelen (lægen var rent ud sagt et fjols). Jeg har spist striks LCHF i snart 2 måneder (total nybegynder) dog får jeg for mange proteiner i ny og næ, men jeg syntes selv at jeg ser en forskel på mit synlige psoriasis som er mest på albuerne, men har endnu ikke mærket bedring i skelet og led, men det kan måske komme. Har du noge input/erfaringer?

  • louiee skriver:

   Hej Joysen 

   Tak for roserne. 

   Jeg har selv været på MTX men min lever stod helt af og jeg blev stoppet i behandlingen efter ca 5 mdr. Jeg er nu i enbrel behandling og det hjælper både uden på og indvendig. Min bror kunne heller ikke tåle det der gift. Hermed opfordring til at søge en ny hudlæge og få bedre behandling – ikke give op p.g.a et enkelt fjols!! Mine erfaringer er at så snart jeg havde været sukker/ korn og stivelses fri i et halvt år havde både mave og psoriasis det meget bedre – både led og hud. Man mener jo at autoimmune sygdomme også psoriasis stammer fra ubalancer i mave/tarm system og inflammation i kroppen. LCHF er i den grad anti inflammatorisk kost og den har også fikset den IBS jeg døjede med – og dermed også mange led og hud symptomer. Jeg spiser ret meget kokosolie og bruger det også til at smøre på de meget tørre albuer – det hjælper igen både ind og udvendigt. Drikker også dagligt vitabiosa der holder mikrofloraen i tarmene ved lige – tror på at der ligger en masse immunforsvar i det. Jeg er yderst sjældent syg nu hvilket også hjælper på Psoriasis..Kan ikke forestille mig andet end at du er på helt rette vej. Tålmodighed og lidt bevågenhed på hvad der trigger dine symptomer er en god ide. Jeg reagerer voldsomt på alkohol og hurtige kulhydrater og spiser derfor en strikt LCHF( dvs max 2o gram kulhydrat dagligt) for at undgå insulin – der kan påvirke blodsukker og i sidste ende Psoriasis..Oplever at gode doser fed fisk og cod liver oil 1 spk dagligt også er ret gavnligt for både hud og blodsukker. Håber det var bare lidt svar, ellers vend tilbage og spørg mere. Hilsen Louise P.S kig endelig i mit indlæg om kosttilskud – det gavner at være ovenpå rent vitaminmæssigt :0)

   • Joysen skriver:

    Hej Louise

    Tak for gode råd og jeg har allerede idag købt den Vita Biosa. Smagen er ikke så slem som flere påstår. Jeg syntes den smager lidt af en blanding af eddike og parmesan. Det skal nok glide ned. Med hensyn til Psoriasis tog jeg for 3 år siden den beslutning at jeg ville se tiden an med medicin. Jeg er ikke til det og kan mærke min krop bliver unødig presset og jeg bliver enormt stresset ved tanken om at fylde mig med alskens medicin og det bider sig selv i halen og det bliver værre. Jeg vil den dag, hvor jeg syntes ulemperne er blevet for store overveje behandling. Som det er nu, er der gode dage og dårlige dage, hvor jeg fint mærker mine begrænsninger. Jeg drikker ikke alkohol, og jeg syntes LCHF gør godt for mit helbred. Jeg forsøger mig med ketose, og følger din ugeplan bare for at få en fornemmelse af forbrændingen. Jeg tror jeg har været nær flere gange, men kødet stopper mig. Ved hvert måltid stiger min kropstemperatur, det tror jeg er på rette vej.  Jeg følger dit eksperiment med stor interesse, så fortsæt endelig!! Tak igen Joysen

    • louiee skriver:

     he he god smagsbeskrivelse – jeg er nået dertil hvor jeg synes det smager godt!! men sådan erdet nogle gange med ting man har brug for/godt af !!! Mærker som dig en stor stigning i kroppen temperatur når jeg har spist et måltid godt med fedt. Er devsærre også et værre kødøre og det har været den største udfordring ikke at vælte kød i mig -som jeg har lyst til. Lyder som om du er på ret vej :0)

     Hilsen Louise

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code