Kolesterol igen igen…

Print Friendly, PDF & Email

 

blog 001

Efterhånden lang tid siden jeg har ævlet om kolesterol og nu tager jeg den lige op igen. Sætter som tiden går større og større pris på forfatteren bogen på billedet til ovenfor. Hvor har han dog evigt ret!!!

Sidder her til morgen og nyder at det er fredag og solen skinner. Har klaret morgenens spinningtime og sidder med en MBC kaffe ved min side. Jeg har et kæmpe smil på læben …mine blod værdier fra prøverne i mandags er tikket ind. Kan ikke lade være med at tænke på, hvor mange gange jeg hører i mit daglige, HVOR farligt alt det fedt må være og at det er for underligt at spise som mig. Jeg er efterhånden ligeglad, men der er alligevel en trang til at tage debatten op med tvivlerne igen og igen… Åhh det så typisk mig, ikke fordi jeg vil omvende andre, men bare oplyse. Jeg mener, jeg dømmer på ingen måde dem for deres kostvalg , men bliver lidt trist over at de dømmer mig på mine valg. Jeg mener jo, at vi ikke er en metervare og one fits all og hvis man ikke prøver sig frem, får man aldrig svar på hvad der fungerer optimalt for en. Jeg har nu spist strikt LCHF i snart 1 år og stor trives bare på det, derom hersker vist ingen tvivl. Jeg føler, der er en god balance i både appetit og variation i det jeg putter ind i hangaren. Ikke desto mindre,har der været perioder med lidt nagende tvivl – som da jeg inden sommerferien blev kaldt til samtale hos min læge pga. MEGET højt kolesterol. Vi lavede den gang en hjertekarsygdoms  risiko profil, for at få den slags sygdomme de næste 30 år – den lå på 0% – Altså kunne jeg ånde lettet op. Ikke fordi jeg ligefrem tror på den slags profetier, men alligevel var det da rart. Jeg laver denne slags indlæg fordi jeg er en lille talnørd og fordi nogle af jer læsere og LCHF ere kunne havne i samme situation som mig og blive lidt angst for resultatet :

Drumroll wink…. Her kommer mine tal fra i dag i forhold til de sidste målinger :

                                     13/6 2013     1/10 2013

HDL ( mindst 1,3)         3,4                  3,3                                                    

LDL (max 3)                 3,6                  2,9                                                           

TGC (max 2)                1,04               1,08                                                    

Total (max 6)               7                     6,7           

Beregning (max 5)       2,05                  2                            

Sygeplejersken der gav mig tallene over telefonen, sagde at det var en af de højeste HDL tal hun nogen sinde havde set. Da jeg var nede for at få taget blodprøver af selvsamme sygeplejerske, talte vi om min kost og hvordan det fungerede. Sygeplejersken virkede åben overfor, at det øjensynligt virkede for mig med den høje fedt andel, også det mættede af slagsen. Den søde sygeplejerske afsluttede med at fortælle, at alle mine vitaminer og mineraler lå lige som de skulle ovenikøbet. Sund kost du kører dig og god weekend.heartyes

Jeg fyrer den trods alt rimeligt af i mættet fedt dagligt – smør, fedtkant på kød, kokosolie og palmeolie. Alt det vi har lært er det "farlige fedt" genenm de sidste 30 år.. altså næsten hele mit liv… Der er da også jungle trommer der lyder på, at min generations børn er "under ernærede" og mangler livsvigtigt fedt p.g.a.højtuddannede med fedtforskrækkede forældre. Børn ved naturligt hvad der er godt, men bliver frarøvet muligheden for det sunde fedt. Min lille niece på 3 år slikker smørret  af boller og rugbrød, elsker manchego ost og beder folk om deres fedtkanter på kødet  – klogt pigebarn.

Tilbage til mine tal, skal man ikke regne så meget med LDL tallet, da det er en beregning lavet at de øvrige tal. Som I nok ved, er partikelstørrelsen på LDL tallet det vigtige og når man spiser mættet fedt så er partiklerne store og fluffige( og ufarlige) og spiser man meget hurtigt kulhydrat bliver partiklerne små (og farlige) og tallet syner lavere. Så hvis man har et lidt højt LDL på en kost baseret på ingen kulhydrater og højfedt – no worries. På kostdoktorn er tommelfingerneglen mine udregninger for neden i skemaet. Total kolesterol divideret med HDL – skal bare ligge under 5. Triglycerider er ofte lave på LCHF. Triglycerider er det fedt der suser rundt i blodbanen  – i virkeligheden mere vigtigt at have lave end kolesteroltallet.

I går var Thomas Rhode og Frue i godmorgen danmark med en ny bog. De fortalte om deres kost og træning og om hvordan fedt og naturlig kost er lig med liv. Ja ja vi bevæger os vist den helt rigtige vej, godt hjulpet på vej, af mennesker der sætter spørgsmålstegn ved de 8 nye kostråd og går en anden vej.

  Godt klaret hvis du fik kæmpet dig i bund af denne tekst. Afslutningsvise prøver på en 5:2 periode efterfulgt af en 6:1 og en krop der i tal, åbenlyst fungerer rigtig godt på LCHFcheeky

Follow on Bloglovin

Om louiee

Louise 41 årig kvinde fra nordsjælland, kostnørd, interesserer sig for både psykisk og fysisk træning, sundhed og velvære. Tidl. sukkernarkoman - nu indædt real-foodie...
Dette indlæg blev udgivet i 5:2, Ketose, Kroppen, LCHF og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

4 Responses to Kolesterol igen igen…

 1. frk. sveske skriver:

  Hej Louise,

  Spændende med den update på dine tal.
  Jeg har ikke fået mine tjekket i snart et år, men den gang efter et halvt år med LCHF var de alle super fine. Dog ville jeg heller ikke bekymrer mig over alt for meget over forhøjet kolesterol på LCHF-kost, men derimod kigge efter tallet for triglyceriderne. Mit lå helt nede på 0,6 for et år siden – kunne være spændende med et tjek igen (selv om min læge ikke vil tjekke raske mennesker…bla bla…)

  Ha' en skøn fredag!

  KH
  – frk. sveske

  • louiee skriver:

   Hej Sveske

   0,6 det er altså meget fint og lavt.. sikke noget fis med din læge hva? skulle man så først blive tjekket når man var syg?? Ja ja holdningerne er jo forskellige. Tror heller ikke det betyder det store, men jeg har som sagt nogle disbelievers der lige skal have en tur efter de her tal 😀

   Hilsen Louise

 2. Michael skriver:

  Hej!

  Superflotte tal. Jeg fokusere på det positive i at høre om en sygeplejeske der virker åben:-). Har du læst chorestorol clarity af Jimmy Moore hvor Uffe Ravnskov er en af de mange eksperter som er med i bogen? Interessant læsning selvom du nok ved det meste.

  Hilsen

  Michael

  • louiee skriver:

   Hej Michael

    Det er bestemt også meget positivt at opleve 😀 Har desværre ikke læst Jimmy Moores CC , men regner med at det er næste bog i rækken – man kan altid blive lidt klogere på det her. Super spændende, at der er mange eksperter med i den bog. Ved du om den kan købes på eks. amazon??

   Hilsen Louise :0)

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code