Mad eller efterligninger…

Print Friendly, PDF & Email

Det handler alt sammen om mad…

I går udgav jeg selv et inlæg om crunchy chokolade, så nu kan jeg kaste mig selv for løvernecheeky

Stødte her den ene dag på et spændende debat indlæg på LCHF- forum. Jeg læste indlægget et par gange og synes egentlig, at det var meget rammende. Jeg har rigtig MANGE gange diskuteret med mig selv, om det er for "farligt" at tage op her på bloggen, men grundlæggende er jeg jo helt enig. Jeg ved at det er sprængfarligt stof, men nu kaster jeg mig selv og mine til tider lidt kontroversielle holdninger for løverne. Jeg har ikke en blog for at blive populær, men for at dele mine tanker med omverdenen og så sandelig også, for at blive udfordret af jeres viden og holdninger. Jeg ansøger altså IKKE stillingen som DK´s nye LCHF politi – Så lad mig endelig vide, hvad I mener om debatten.

Jeg læste for lidt tid siden, et indlæg, som du kan læse her : Skidt for sig og kanel for sig . Jeg har fået lov af forfatteren, til at henvise til indlægget der (gen)opstartede, de tanker jeg har gået længe med. Ikke fordi jeg er rygende enig i indlægget, men i dele af det. men tanker satte det altså igang.

Nå rman har en blog er det sjovt at følge med I hvad folk "liker" og hvor mange der er ved hver opskrift. Når jeg læser andre blogs, er det også sjovt at se hvad folk kommenterer mest på og hvad der får størst opmærksomhed. Jeg har selv lagt mærke til trenden, på egen og andres blogs at de "søde" opskrifter får uhyre mange likes og positive kommentarer. Eftersom det for mestedelen er kvinder ( sorry guys) der både kommenterer og skriver blogs kan jeg jo kun udlede at kvinder er meget optagede af det søde køkken. Jeg falder selv på halen over alle de überkreative kvinder der kan trylle de mest utroligt misundelsesværdige Mette-Blomterberg-look-a-like-kager frem ! Men hvis man vil hellige sig alle fordelene ved LCHF, er man alså nødt til, at komme lidt ud af komfortzonen på den lange bane. Jeg tror simpelthen ikke på, at fordelene dukker op ved kaffe nærmest hvid af fløde og LCHf bagværk i stride strømme.

Selvom jeg for ca 5 år siden, var en KÆMPE sukkergris og hamrende afhængig af stadset fylder det nu en forsvindende lille del af min kost nu. Ikke fordi jeg er blevet hellig, men mere fordi, jeg hellere vil have ost, rødvin, nødder eller flæskesvær som snack fremfor kage og andet sødt. Men alle de ting også kun en gang imellem.

Jeg oplever desværre, at LCHF livsstilen, alt for ofte bliver solgt, som for det første en "kur" – hate it!!! Og dernæst som, at man uden omtanke, kan hælde fløde, mørk chokolade, fede nødder og hjemmelavede kage og brøderstatninger i skabet – uden at gå på kompromis med sundhed eller talje. Hører ofte "bare hæld mere fedt på" og at man da sagtens kan spise både græsk youghurt, frugt, sukkererstatninger – bare der følger fedt nok med… Jeg har klart bevæget mig selv, fra min LCHF start til nu. Fra start hvor 1 tsk. smør var virkeligt naughty, til at 50 -100 gram i en og samme portion sauce, kan være ok ind imellem. Men bevægelsen er bestemt ikke gået hen imod flere efterlininger, men mere reel mad.

Simon Emil formulerer og belyser dette fænomen rigtig  fint i sit debatindlæg. Når noget bliver et mode fænomen, så bliver principperne bøjet og der opstår misforståelserne om kosten. Jeg tror på, at vi alle er forskeliige og har forskellige tærskler for kulhydrat tolerance og for hvad der trigger "suget" i os ( som svenskerne så fint kalder det). Og derfor spiser vi også forskelligt og kan tage forskellige valg indenfor LCHF genren. Men det kan det jo være rart med regler indenfor forskellige kostretninger, bare så man ved, hvad det er man taler om. Jeg lyder måske som en langhåret "realfoodie" lige nu, men jeg bliver bare så trist når, frugt, kage og brøderstatninger ligepluselig fylder mere i LCHF landskabet end "rigtig" mad gør. Jeg mener, nogle mennesker kan sikkert godt spise sig slanke i div. erstatninger – men sunde – den tror jeg altså ikke!! Og det er – correct me if I´m wrong! – jo ikke helt det princip, der ligger bag den oprindelige LCHF. Ikke at ting ikke gerne må udvikle sig, for guds skyld lad dem gøre det. Jeg tænker bare, at intet bliver vundet, ved at tillade alt muligt juks ind i kosten for at gøre den mere "spiselig" ( ha ha cheeky

I min optik, er LCHF rigtig mad, der skal mætte mennesker og gøre dem i stand til, at skelne sult fra mæthed, at få optimal næring, til at opnå den bedste udgave af sig selv – det værende det vigtigste!!! Jeg ved bare, at alle erstatningerne vanskeliggører disse processer. Jeg har selv måttet igennem, en lang periode på nærmest ingen grønt, for at mærke hvordan ekstrem mæthed føles og hvordan jeg reagerede på forskellige madvarer – hvad det triggede min spiselyst. Hvis man starter LCHF ud med en masse ertstatninger, på alt det mad man skulle sige farvel til er man lige vidt. Al den mad der gav blodsukkerdyk, overvægt, diabetes, afhængighed og andre former for fejlnæring. Start med mad, så kan det ikke gå helt galt.

Jeg har før, her på bloggen, fortalt om, når jeg tager diskussioner, med stækt sukkerafhængige kvinder i min nærhed om sundhedsværdien i vindruer, ananas og mango. For vi ved jo alle sammen, at frugt ER SUNDT, især blandet sammen med müsli, at skyr slanker helt vildt og at smør feder!!!  Og dem der vover at sige andet… så tror jeg nok lige!!! Ikke fordi jeg dømmer nogen for at spise et æble, men tænker det skal ske som noget uhyre sjældent ( som i næsten aldrig). Og et dansk æble, eller et jordbær fra haven( i sæson), der ikke er super fremdyrket og sprøjtet, kan måske være meget sundt. Men forestiller mig, at en smoothie med druer, ananas, banan og mango nødvendigvis vinder nogen sundhedspræmier. Lidt provokerende måske, men i min optik på ernæringmæssig højde med en candyfloss.

Jeg tænker bare, som Simon Emil nævner i sit indlæg, at der er kommet for meget forvirring omkring begreberne. Der er for mange mennesker, der uden tilstrækkelig viden, bare begynder at spise LCHF. Ikke fordi det skal være raket videnskab, men LCHF blandet med et weekend misbrug, hvor der bliver spist alt for meget, af alt det man undværer i hverdagen .Det fungerer sikkert i en periode, men jeg tænker, at det er farligt for sundheden. Jeg går udfra de fleste "hærdede" LCHF ´ere, ved hvad det gør ved kroppen, når man har været adaptet længe til fedtbenzin. At få et skud sukker eller stivelse, med raketfart ind i blodstrømmen, giver altså rystelser, der kan tage mange timer at komme ud af igen. Den proces tænker jeg, som meget usund og noget, der abslut ikke skal ske alt for ofte. Kroppen når jo aldrig at vænne sig til stabilt blodsukker, fedbenzin o.s.v. – altså ketoadaption.

RikkePrikke skriver om mad som medicin og at kosten ikke skal være underholdende, men derimod nærende. Mad skal smage godt, men først og fremmest nære kroppen, så den bliver glad og vi som følge deraf, bliver glade og lykkelige i låget. Jeg siger ikke dermed, at en magnumis dræber, men har omvendt heller ikke hørt, om at en LCHF cheesecake helbreder??

Igen, jeg skal ikke dømme nogen derude, for hvordan I håndterer LCHF eller hvad I  nu så end spiser og kalder det. Jeg mener bare, at forvirringen kan skabe store sundhedsmæssige konsekvenser, for dem der er syge, sukkerafhængige eller andet fra starten. LCHF er ikke insulin udfordrende kost -punktum! Jeg er helt med på, at man kan spise helt almindelig "low carb"- fint med mig, Men forvent bare ikke mirakler på vægten, eller alle de sundhedsmæssige fordele som på LCHF kosten.

Jeg er helt med på, at der skal være plads til "fest", det er en del af livet. Tænker bare, at festen ikke skal være for ofte, så ville pludselig heller ikke være fest mere men normen.

I aint no saintangel Jeg spiser i perioder for meget mad, snacks og drikker mig for fuld i dejlig rødvin. Men jeg gør det med den viden, at det har konsekvenser for min krop og dermed mit helbred. Vil heller ikke påstå at jeg besidder nøglen til det perfekte liv, for hvad er det ? – givetvis en forskellig størrelse. Det er bare nemt for mig, at måle på min hud og størrelse, energi og velvære (toiletvaner?!?) om jeg er på rette vej!

Shoot me if you want- jeg er bare ydmyg fan af velsmagende mad og ikke erstatninger for hvad jeg (over)levede af engang.

Long story det her og jeg er slet ikke færdig, det er meget komplekst det her. Jeg ved om nogen, at vaner bare er svære at bryde. Dårlige madvaner hænger ofte sammen med afhængighed og afhængighed opstår altid af en årsag. Al ting giver nemlig mening set indefra – er noget af det klogeste jeg kan komme i tanker om. Mennesker gør altid ting, der giver mening for dem, i det øjeblik de befinder sig i. Og sådan er det også med madvalg… mere om det en anden dag.

Pyha over and out – ikke en løftet pegefinger, bare et fingerpeg om hvordan mine tanker er omkring det her.

Follow on Bloglovin

Om louiee

Louise 41 årig kvinde fra nordsjælland, kostnørd, interesserer sig for både psykisk og fysisk træning, sundhed og velvære. Tidl. sukkernarkoman - nu indædt real-foodie...
Dette indlæg blev udgivet i LCHF og tagget , , . Bogmærk permalinket.

16 Responses to Mad eller efterligninger…

 1. Simon Emil skriver:

  Rigtig fint indlæg! Jeg nød at læse det og jeg synes at du kommer ind på nogle meget vigtige ting. 😀

  Med venlig hilsen

  Simon Emil

 2. Charlotte skriver:

  Rigtig velskrevet og spændende læsning.  Tak for en reminder om, hvorfor jeg er LCHF'er – men også om, at jeg aktivt skal tilvælge det rigtige fedt og fravælge de 'evil carbs' …  Jeg er vist blevet lidt for sløset på det sidste (med mavegener, blodsukkerdyk og hovedpine til følge). Jeg vil tilbage på rette kurs – jeg ved der er stabilt blodsukker, flad mave og ikke mindst en fantastisk energi og humør i sigte. Tak!

  • louiee skriver:

   Hej Charlotte

   Og tak for din positive feedback, præcis sådan at det var meningen at det skulle forstås. Vil jo nødig lyde som en sur bloggerdame med patent på sandheden. God tur tilbage i den rigtige retning for dig :D.

   Mange Hilsener Louise

 3. Jonna Schultz skriver:

  Giver dig fuldstændig ret i dine betragtninger 🙂 

   

 4. Rikkeprikke skriver:

  Hej Louise,

  Tak for link 🙂

  Jeg er enig med dig stort set hele vejen (på nær lige der hvor du sammenligner frugt med candyfloss næringsmæssigt…blodsukkermæssigt er jeg enig, men ikke næringsmæssigt :))

  Det er et hit at være lchf´er, fordi man kan spise fløde og chokolade, men det er jo sådan det er blevet sat frem i medierne. Jane har prøvet at advokere for ren kost, masser af grønt osv, men det er stadig det andet der bliver hørt 🙁

  Jeg brugte også en del erstatninger på et tidspunkt, jeg havde brug for dem. Lige nu spiser jeg stort set ingen erstatninger, men jeg spiser til gengæld mit rugbrød ind i mellem, og jeg kan godt spise nye kartofler til aften. Jeg kalder så heller ikke mit kost noget længere, det er sgu for bøvlet at "vegetar der spiser fisk, men prøver at holde sig fra mælkeprodukter, og med hang til lchf"…ej, det visitkort er lige langt nok hahaha.

  Men du har ret, lchf har ændret fokus, desværre, og det er rigtig ærgerligt, for det er en god sag. Der er alt for lidt fokus på, hvad den ægte lchf kost kan gøre ved sygdom osv.

  Og hey, har du talt hvor mange gange du "undskylder" i dit indlæg? Du har total enevælde her på kanalen, og du har dælme da ret til at skrive som du gør, og du gør det endda vældig diplomatisk 🙂 Så, mere af det, jeg elsker når der ligger følelser bag 🙂

  Kh. Rikke 🙂

  • louiee skriver:

   Hej Rikke og tak for din positive tilkendegivelse 😀 Sammenligner smoothies/juicer med candyfloss – fordi de med hastig fart og helt strippede for fibre lukker en masse fruktose direkte i blodbane og lever. Som sagt tror jeg ikke at et enkelt stykke dansk frugt/bær, laver den helt store ravage i kroppen. På mit job bliver de stakkels pige bare fyldt med det andet… i troen om at det er sundt – mange af dem er overvægtige :(.

   Haha kender nu godt til det med titlerne , lchf uden mælk eller paleo uden frugt – god damn det er besværligt at sætte etikette på 😉

   Ikke flere undskyldninger her på kanalen 😀 Tyyypisk mig at mene noget og så undskylde, for ikke at støde nogen…hmmm konfliktsky 😉

   Mange Hilsener Louise

 5. Carla H skriver:

  Et interessant indlæg du har lavet. Jeg tror man skal tænke på hvad det enkelte menneske vil have ud af at spise LCHF. Jeg selv vil gerne tabe mig og har derfor valgt helt at undlade at lave alle de her LCHF kager og bagværk, simpelthen fordi den søde smag gør mig sulten efter mere. Hvis jeg holder mig til grøntsager, kød og fedt til mine 2 daglige måltider har jeg det helt perfekt i maven og kroppen. Jeg er principelt imod at man på en slankekur (og ja det kalder jeg det, for jeg prøver jo at slanke mig ved at spise anderledes end jeg plejer) forsøger at efterligne det man plejer at spise. Gider man bliver ved med at lave de efterligninger resten af sine dage? Ender man med at tabe sig bare for at tage på igen når man går tilbage til originalerne i stedet for LCHF kopierne, når man har nået sit vægtmål? For mit eget vedkommende har det været meget vigtigt, at jeg har tilføjet en masse nye retter til min hverdag, nye måder at spise grøntsager på, nyt tilbehør til kød, nye saucer, nye dressinger, sådan at jeg har knækket mange af mine gamle madvaner, og dermed forhåbentligt har mindre tendens til at falde tilbage til gamle vaner. 

  Jeg fastholder en mening om at LCHF er en livsstil, der er op til den enkelte at fortolke. Lige nu følger jeg en striks version, men jeg ved at så snart jeg har nået mit mål overgår jeg til en mere liberal fortolkning med færre restriktioner. 

  • louiee skriver:

   Hej Carla

   Jeg tror bestemt at vi er enige.. Og tillkykke med at “bivirkningen” ved din sunde kost er et vægttab. Jeg synes bare desværre jeg møder et medieskabt billede af at LCHF er en slankekur hvor man kan tillade sig at spise speciallavede desserter og lign og så lige tabe sig… øv 🙁 For de fleste der skal tabe sig er det mad der skal til, ligesom du du beskiver du gør. Jeg er i den grad enig i, at LCHF er op til den enkelte og hvad der virker for dem. Jeg ville bare gerne slå et slag for at det er den rigtige mad og ikke efterligningerne der gør tricket m.h.t. kroppen og de funktioner næring opfylder – her tænker jeg primært helbred. Du beskiver selv at den søde smag giver lyst til mere og jeg tror langt fra, at du er ene om den oplevelse!! 

   Tusinde tak for dit indspark og held og lykke på rejsen 😀

   Mange Hilsener Louise

 6. Grethe skriver:

  Så må jeg lige kommentare igen efter at læse bloggen igen 🙂

  Det er netop alle de efterligninger der gjorde / gør det svært for mig at komme ordentlig igang med lchf. De fleste siger fedt fedt fedt og så kommer link til chokolade, kager og smooties. Så bliver det svært at finde ud af hvad jeg skal. Her i starten leder jeg jo efter inspiration til f.eks min broccolisalat og hvordan jeg sætter hverdagen sammen når jeg ikke vil spise ost i alt som mange skriver. Og igen her inspirere dine opskrifter til at få sat en holdbar løsning i hverdagen. Jeg vil jo gerne spise så normalt læs ikke for ualmindeligt med familien. Og det hjælper dine opskrifter med. Ja og indlæg for de giver et billede af et menneske som jeg der ikke føler sig hævet over mig men hjælper mig i starten 🙂

  Så tak 🙂

 7. Grethe skriver:

  Må simpelthen stille dig et spørgsmål. 🙂

  Jeg tastede lige mit mad fra igår og idag og er i chok. Eller måske er det angsten for vægtstigning der tager over.

  Mit kcalindtag har lagt på 1700 – 2200 kcal. Fordeling 5% kul 22 % prot 73% fedt.

  Skal kcal være så høj???

  • louiee skriver:

   Jeg er 1,68 høj – ikke så stor altså og spiser løseligt mellem 1600- 2000 kcal dagligt – i weekenderne mere 😀 Jeg ville sig eat din fordeling ser fin ud, måske lidt mindre protein og mere grove grøntsager – med fedtet ser helt fint ud!!! Det er ikke høje Kcal, du har bare været vant til at høre at 1200 er godt hvis man skal tabe sig. Det er alt for lidt jeg taber mig rigtig mange cm under hele whole30 på rigtig mad uden snacks og jeg spiste i gennemsnit 1750 dagligt uden sult eller afsavn. Vores kroppe trænger til forskellig energi hver dag for at fungere. Nogle dage er jeg bundløs og andre dage knap så sulten.

 8. Grethe skriver:

  Det er ikke godt at surfe på din blog for en masse spørgsmål dukker op og er ked af at forstyrre hele tiden men de ting du skriver giver mening.

  Du skrev tidligere at stoppe når man er mæt. Men hvad nu hvis jeg ikke er sulten morgen, middag men kun aften. Er det så mening jeg kun skal spise aften?? Eller skal jeg spise lidt 3 gange om dagen? Læste om en der fik 1200 kcal på lchf skal jeg derned? Tror du har siddet som jeg efter alle de år hvor jeg har testet alle kure og dermed misbrugt min egen krop. 

  Hvad tænker du? Skal jeg bare spise selvom kcal er høj og så springe måltider over når jeg ikke er sulten?

  Sorry de mange kommentar.

  Hilsen

  Spørge Jørgen

  • louiee skriver:

   Hej Spørge Jørgen 🙂

   Helt ok , havde også selv 10.000 ubesvarede spørgsmål da jeg startede – helt normalt.

   Hvis du ikke er sulten til måltiderne så spring dem for guds skyld over. Prøv at se hvad der sker hvis du ikke tænker i hvad klokken er men hvad maven siger. Hvis du ikke re sulten før til aften så spis først aften. Jeg tænker at 1200 kcal dagligt er ALT for lidt og at alt tælleri ikke giver mening ( sagde hende der engang talte ALT)  Kalorier er ikke et issue på LCHF, men at spise til man er mæt og tilfreds er essensen. Jeg er klar over at det tager tid hvis man har været slave af forskellige kostretninger og principper. Slip det løs og lyt så godt du kan efter rigtige sultsignaler – rumlen i maven, rigtig sult. Jeg plejer at sige til mig selv at hvis jeg ike er sulten nok til at spise et kogt æg er det pjat sult/lækkersult.

   Mange Hilsener Louise

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code