Gluten – en fandens værk

Print Friendly

IMG_2154

Korn er dukket op som fødevare hos os mennesker fra for ca 5-10.000 år siden. Mennesker begyndte at opdyrke jorden, fordi de var sultne – forståeligt nok! Samtidig øgedes huller i tænderne, næringsoptaget forringedes og infektionssygdommene øgedes. For ca 100 år siden begyndte vi mennesker at raffinere, forarbejde og tilsætte kemikalier til maden. Og for 30-40 år siden kom light bølgen, hvor fedt blev erstattet med sukker og vi skifter en stor del mættet fedt ud, med kulhydrater i form af brød – nu kører rouladen…

Gluten… Hvorfor undgå det for ALT i verden!!! Udover selvfølgelig det mest obvious, at det hæver blodsukkeret hos os mennesker og er stærkt vanedannende. I mit tidligere indlæg Spiser du rigtig mad for dig ? taler jeg om, at alle mennesker er forskellige, men med forskellige tolerancer overfor forskellig kost. Meeeeen lige med det der gluten, er jeg slet ikke i tvivl – det gør ingen mennesker godt – og her mener jeg udtrykkeligt, som i SLET IKKE !!!

Hvis vi bryder gluten ned, er det en slags vegtabilsk protein og lektin. Et lektin er en gift for mennesker. Nogle mennesker tåler fint en lille portion gift gennem livet bevares, men der er bare så meget andet ved gluten der er noget skidt. Here goes svadaen – Jeg hader gluten kampagnen:

Gluten er udover at indholde lektiner (gift), med til at ødelægge vores tarm system, så vi optager næringsstoffer fra andre fødevarer dårligere. Dårligere næringsoptag resulteret i mangler dermed nedsat immunsystem. Gluten kan på længere sigt forårsage "leaky gut", hvilket praktisk betyder, at den slider hul på den menneskelige tarmslimhinde. Når tarmen er perforeret, suser fremmede proteiner og andet ud i blodbanen og laver alskens skade – en autoimmun sygdom er hermed født. En autoimmun sygdom er en form for medfødt genetisk brist. Den viser sig ved at blive til lupus, MS (sklerose), psoriasis (hududslæt), ledegigt, morbus chron (tarmsygdom), astma, allergier eller diabetes 1??? Vidste I at diabetes 1 er autoimmun – altså kroppen celler der fejltagtigt angriber egne celler, fordi den opfatter dem som fremmede…Den var altså ny for mig, jeg troede at det var bugspytkirtlen der "bare gik i udu" – men nej – den er autoimmun.

Når jeg på den måde flejner over gluten, er det primært hvedegluten, der er den værste synder. Faktisk er gluten fra rug, ikke nær så potent i ødelæggelsesevne som hvedegluten. Hvedegluten er meget forædlet, i den udgave vi kender i dag og i min optik, ikke mindre end dødsensfarlig. Gluten fra rug, er det bedste af det værste, hvis man da skal vælge mellem pest eller kolera. Sunde og raske mennesker tager ikke skade af en skive rugbrød her og der. Men hvorfor så det… jo fordi rugbrød, der er lavet på surdej og kun på rug er mindre skadeligt. Surdej og langtidshævning neutraliserer lektinerne og gør dem uskadelige for den menneskelige organisme. Desværre er størstedelen af de rugbrød vi køber i supermarkeder og i bageren fyldt med både gær og hvede… Ja for det går hurtigere med gær oog smager simpelthen bedre med hvede i. Bag dit eget brød hvis du vil have rugbrød. Herhjemme bliver der bagt et på en surdej der har kørt i snart 8 år og det er easy peasy – tager ingen tid. Jeg spiser det naturligvis ikke, da jeg er indehaver af autoimmun sygdom og samtidig er blodsukkersensitiv.

Men nu jeg er ved skræmmekampagnen på gluten, kan jeg da lige hive fat i fuldkorn også. Fuldkorn er både kerne og kim – dvs hele kornet slidt i stykker. Fuldkorn giver en grovere struktur i brød og eftersigende mere sundt. Fuldkorn indehodler uopløselige fibre – dvs fibre der ikke opløses, men så at sige komemr hele ud igennem vores tarmsystem. Hvis man i forvejen har en tyndslidt tarmsystem virker fuldkornsmel som sandpapir = katastrofe !!! Æv for den alle de gange jeg har tygget mig gennem fuldkornsbrød for det er MEGET sundere end det hvide. Ja det giver mindre blodsukkerstigning, men ødelægger en hel del i tarmen istedet.

Hvedegluten burde forbydes eller i det mindste, sættes samme sted som cigaretter og påklistres "på eget ansvar" og en label med alle de sygdomme, det kan give på sigt – lidt ligesom tobakken. Så er man ligesom advaret istedet for at være uvidende. Der er jo ikke nogle, der dør af et par cigaretter, men alle kan vist være enige om, at 20 om dagen ikke gør gavn heller. Mennesker med hvedeallergi (cøliaki) kan få taget en blodprøve til at påvise allergien, det kan vi andre sensitive mennesker ikke. Men vil I gøre noget godt for jer selv og dem I elsker, så bandlys i det mindste hvedegluten. Mennesker der tåler gluten dårligt, tåler som oftest også mælkeprodukter dårligt med tiden. Gluten ødelægger den "fabrik" i os mennesker, der laver enzymet laktase. Laktase spalter mælkesukkeret laktose, så vi kan tåle mælkesukker. Så hvis den evne bliver ødelagt, ja så er en af livets luksusvarer ude af billedet – nemlig fløde, ost og creme fraiche. 

Gluten bliver efterhånden koblet sammen med så mange sygdomme. Bare for at nævne lidt mere kan demens, diabetes 2 og andre metaboliske sygdomme såsom PCOs, irritabel eller kronisk betændt tyktarm. Sjovt nok giver det samtidig hyperaktivitet (ADHD) hos sensitive børn og kan forårsage mangel på empati(autisme).

Udover alle de ovennævnte "fordele" er andelen af omega 6 kæmpestor i korn. Omega 6 får vi mennesker rigeligt af. Omega 6 er inflammationsfremmende og fodrer eks. cancer celler på bedste vis.

Gluten kan være i vores tarmsystem i op til 6 mdr, efter indtag – så en kanelsnegl hver halve år er nok til at opretholde alle de dårlige egenskaber i kroppen. Ligepludselig er hverken franskbrød, croissanter eller kanelsnegle særligt tillokkende for mig mere. Ej men man skal da have noget godt en gang imellem – enjoy siger jeg bare…

Jeg tror ikke på evigt liv, men jeg vil gernne dø sund engang!!!

Follow on Bloglovin

Om louiee

Louise 39 årig kvinde fra nordsjælland, kostnørd, interesserer sig for træning, sundhed og velvære. Tidl. sukkernarkoman - nu indædt real-foodie...
Dette indlæg blev udgivet i Kroppen og tagget . Bogmærk permalinket.

10 kommentarer til Gluten – en fandens værk

  1. Ann skriver:

    Type 1 diabetes er rigtigt nok autoimmun. Man ved dog ikke hvad der udløser den, så gluten eller ej er det ikke noget man selv kan gøre fra eller til. Og så er det bugspytkirtlen der rammes og ikke skjoldbruskkirtlen 🙂

    • louiee skriver:

      Hej Ann

      Ja sådan kan det gå når man har lidt travlt med indlæggene – det er en ret så reel fodfejl jeg har lavet der. Det er hermed rettet og tak for tippet 🙂

      Tænker bare at gluten jo sagtens kan være en udløsende faktor, vi ved det jo ikke helt. Ikke for at lægge skyld på dem der bliver syge, tænker ikke at man selv har ansvaret for sin kost helt fra barnsben af. Kan bare ikke lade være at lave tankespin omkring hvor meget gluten kan være skyld i. Jeg mener type 1 diabetikere kan jo “bare” udelade alle KH undtagen grøntsager og leve stort set medicin frit resten af livet.
      Mange Hilsener Louise

  2. Sukkersød skriver:

    Den der kanelsnegl hver halve år har jeg intet kendskab til! Som i slet intet!

    knus og kram <3

    • louiee skriver:

      Det er rigtig rart at høre, bare hold dig til en kartoffelkage ( uden bund) en gang imellem, så kan det ikke gå helt galt <3

       

  3. Ann skriver:

    Hvis jeg stopper med at tage insulin, så dør jeg.. (Ikke sat på spidsen, det er garanteret). Uanset hvor mange kulhydrater jeg indtager/ikke indtager.

    Hvis man lever low carb skal der mindre insulin til, men problemet for en type 1 diabetiker er altså, at kroppen har et konstant behov for insulin for at fungere.

    Er enig i at det godt kan være, at gluten er en faktor i udviklingen, men det ærgrer mig når folk tror type 1 diabetes kan "gå væk" ved at ændre livsstil. 

    • louiee skriver:

      Hej Ann

      Jeg ved godt at en diabetiker dør uden insulin 🙂 Har selv lavet forsøg med LCHF og en bekendt med diabetes 1 og resultatet blev som du beskriver her – nedsat insulin behov og større velvære. Jeg går ikke rundt med en forventning om at det kan gå væk, folk der gør det må have misforstået noget – tænker de forveksler med diabetes 2, som jo godt kan spises væk hvis det ikke har kørt for længe. 

      Så et spændende dansk forsøg, hvor der var nogle mennesker, der for nyligt havde fået konstateret diabetes 1. Når man næsten lige har fået sygdommen, kan den lille funktion der er i bugspytkirtlen, bibeholdes det meste af livet, hvis man undgår hurtige KH resten af livet- og dermed så at sige leve insulinfrit. Bare rigtig spændende viden. Alle autoimmune sygdomme er kroniske og kan ikke spises væk, kan kun bedres ligesom du gør. Jeg kommer heller aldrig af med min psoriasis og har brug for medicin – desværre!!! Men jeg kan bedre den , ligesom du ved hjælp af kosten. Det der “ærgrer” mig lidt nu er at jeg (og du) måske ikke havde fået sygdommen, hvis vi ikke havde fået gluten. Rent gætværk, men tænk nu hvis… Autoimmune sygdomme er som regel en alarm der ringer, når det er for sent at opdage, at der er ged i systemet. I min optik kunne dette måske forebygges, hvis der var mere udbredt viden på feltet.

      Mange Hilsener Louise

       

      • Ann skriver:

        Det er rigtigt at man kan forlænge virkningen af ens egen insulin i starten af sygdommen, men slutresultatet er altid behov for insulin udefra. Cellerne ødelægges uanset om man spiser kulhydrater eller ej 🙂 

        Det var nok også bare din formulering med at man stort set kan leve medicinfrit. Om jeg skal tage insulin 2 eller 4 gange gør ikke den store forskel, er alligevel nødt til at spise kulhydrater, hvis jeg skal dyrke motion fx, da blodsukkeret ellers falder. Men det er klart at færre kulhydrater gør det lettere – det fikser bare ingenting, desværre. 

        • louiee skriver:

          Med medicin frit mente jeg også stærkt reduceret – dårligt formuleret af mig – sorry 🙁

          Kan ikke lade være med at tænke, at det om ikke andet, må være være sundere som diabetiker, at spise low carb og dyrke motion for derved at sætte insulinen efter dette og tage mindre ?  Men gid mad da kunne fikse de der autoimmune sygdomme!

          Hilsener Louise

           

  4. Ann skriver:

    Det er i hvert fald lettere at styre blodsukrene på den måde 🙂

    Men det sætter mange begrænsninger! Ens langtidsvirkende insulin kan man ikke justere ned, da det dækker det basale behov (dvs hvis du faster fx). Men jo mindre kulhydrat jo mindre hurtigvirkende insulin 🙂

    • louiee skriver:

      Vender lige retur med mere info fra min uddannelse da jeg spurgte mere ind til emnet her i weekenden. Der findes type 1 diabetikere, der har så mange betaceller igen ved sygdommens start, ca 20% i god behold. De kan så  bibeoholde dem til slut, men selvfølgelig med en hvis reduktion. Og hvis de vel at mærke spiser low carb hele livet, men uden medicin dagligt. Det er langt fra alle der har så mange beta celler i god behold, det kan ikke lade sig gøre hvis man kun har 2-3%. Bare den info jeg har fået 🙂

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code