Tak for alt LCHF

Print Friendly, PDF & Email

 

IMG_2175

Lyder lidt dramatisk ikke???. Måske også lidt sørgerligt, men det er det nu slet ikke. Synes bare ikke helt, at jeg kan finde mig tilpas med LCHF mærkatet mere. Altså jeg mener, jeg har givet mig selv det, så kan ikke give nogen skylden eller noget. Jeg har efterhånden gået lidt omkring den varme grød m.h.t. om bloggen fortsat skal signalere LCHF eller ej. Synes bare den er lidt svær, ved egentlig ikke helt hvorfor. 

Jeg spiser jo ikke engang rigtig LCHF mere… Da jeg startede på LCHF var det lige fra den ene diæt på regler tild en næste. LCHF havde bare nogle regler jeg bedre kunne lide (læs: ost og flødewink) Jeg var på jagt efter den diæt der kunne gøre mig rolig og i balance med mig selv. Jeg var helt udmattet af jagten på den perfekte krop , der dengang betød en vægt på 60 kg eller under. Jeg ved nu at lykke ikke kan ses på vægten. LCHF reddede mig ud af mit hamsterhjul og ind i sundhed og selvkærlighed heart Gik også til psykolog i den periode, men hvad jeg er sikker på, at min mindskede fokus på mad og madstress hjalp mig til at genvinde respekten for eget liv og udvikle mig. 

Nu spiser jeg grøntsager, protein og naturlige fedtstoffer, uden for meget tilsætning.Min vej hertil er helt klart udsprunget, at den sunde del fra LCHF med naturlige råvarer og mindre tilsætning. Jeg kom fra en protein og grøntsagsrig kost med minimalt med fedt og min krop varvirkelig sulten !!! Måske endda derfor jeg har eksperiementeret rigtig meget med ketose, bare for at få en slags ny kontrol og regelsæt der gav ro. Tror egentlig, at det var under den periode, min krop fandt ud af, at sult ikke var farligt.

Det virker som om, LCHF er blevet til noget, folk enten elsker eller hader. LCHF er for dem der har forstået konceptet, noget befriende nemt at leve efter og en kost der smager vanvittigt godt. Hvis man følger med på diverse facebook grupper og især svenske blogs, handler LCHF i højere og højere grad om en slankekur – her tænker jeg, at hælde fedt i halsen i form af smør og kokosfedt, æggefaste og alt muligt andet. Fastevinduerne på døgnet bliver større og større og 5:2 faste er snarere blevet til 3:4. LCHF er en god metode til at komme af med overvægt på, men jeg synes udviklingen går i den gale retning. Det er IKKE for at pege fingre af nogen, men jeg synes personligt at de er en trist udvikling. En udvikling jeg ihvertfald ikke forbinder med naturlig kost og et naturligt spisemønster.

Jeg sidder og hører på svenskerne på min uddannelse, hvor LCHF snart har været i mange år og hvor der nærmest er krig imellem LCHF og dem der spiser jævn Svensson kost med mælk, madder og løsgodis. Folk kommer til at hade det ekstreme i LCHF, for det er det der bliver talt om og de reagerer meget stærkt på det. Jeg bliver efterhånden stemplet alle vegne, som freaky eater, bare fordi mælk og gluten ikke længere er en del af min kost. Hvad lever du dog SÅ af Louise??Vil ikke have prædikatet , at jeg også hælder flydende fedt i halsen oveni… 

Og ja jeg har ændret holdning gennem de sidste to år – er gået fra LCHF med meget grønt, til LCHF med lidt grønt og ketose, for derefter at vende tilbage til meget grønt igen. Jeg har svinget mellem forskellige former for faste og har fundet dn balance jeg trives med. Jeg har selv været über kontrol freak, på alt der kom i munden var "godkendt" i følge principperne. Men alt dette er jo sket p.g.a. udvikling og ikke hvad jeg lagde på tallerkenen. Jeg har kontrolleret det hele, fordi det er ekstremt angstdæmpende. Jeg kan nu med glæde sige at jeg er blevet mere "madnonchalant" og ikke har brug for kontrollen mere. 

Jeg skal heller ikke sige mig fri for, at denne hersens kostrådgiver uddannelse, har sat sit præg på mig cheekyJeg er nu nærmest, som i slået fast med syv tommer søm sikker på, at jeg er på ret vej. Jeg er ikke skrå sikker fordi jeg "TROR" noget mere. Jeg føler mig nu sikker, fordi jeg kender til HVORFOR, jeg har den holdning jeg har. Jeg har nu forklaringen inde i mig og den giver ro til at stole på, at min krop kan mere end jeg tror. Jeg afslutter om en 3 ugers tid en basis uddannelse i næringsfysiologi og det er op til mig, i al fremtid at tolke på min viden så godt jeg kan. Hvad virker logisk og hvad gør ikke. Bare kald mig for real food believer! 

Kan man kalde sin kost for LCHF, når man ikke spiser mælkprodukter?? Eller er man blevet til en paleo spiser uden frugt?? Ja jeg ved det ikke!!! Men jeg er ihvertfald nået til den konklusion at min blog ikke præddiker LCHF mere, men bare mad. Mad der er "oprindelig" kost til mennesker – dvs. noget der længe har været en del af menneskekost, ikke så forarbejdet og ikke fyldt med tilsætningsstoffer. Jeg har begravet LCHF som undertitel her på bloggen, i bedste fugl Fønix stil – liv, død og genfødsel wink Men nu er vi jo også gået ind i skorpionens tegn!!

Min kloge og skønne kollega gjorde mig opmærksom på følgende: 

At når man slipper et bestemt mønster er det som regel fordi man slipper lidt kontrol. Kontrollen har måske hjulpet en, til at holde sammen på en selv, i en periode af ens liv. Så derfor siger jeg nu lidt sørgmodigt… Kære LCHF tak for alt du har lært mig, men jeg har ikke brug for dig i mit liv mere.

Jeg håber, at I fortsat har lyst, til at følge med herinde og hvis ikke er det bare helt o.k.

Når noget bliver begravet genopstår noget nyt( Fønix igen) Egentlig ikke fordi, så meget kommer til at blive ændret her på bloggen. Jeg kommer fortsat til at have holdninger til mad, poste opskrifter og dele ting fra mit eget liv. Måske gå lidt mere op i sundhed via kosten end før, fordi det virkelig har fanget min interesse.

Follow on Bloglovin

Om louiee

Louise 41 årig kvinde fra nordsjælland, kostnørd, interesserer sig for både psykisk og fysisk træning, sundhed og velvære. Tidl. sukkernarkoman - nu indædt real-foodie...
Dette indlæg blev udgivet i LCHF, mig og tagget , . Bogmærk permalinket.

19 Responses to Tak for alt LCHF

 1. grisle skriver:

  Har du slet ikke fået nogle kommentarer til dit indlæg endnu? Det synes jeg er lidt underligt.

  Jeg forstår dig til fulde – det er svært at klistre en mærkat på sin spisemåde, jeg mener selv, at jeg spiser LCHF og gør det i hvert fald hjemme og har gjort det mere end 1,5 år. På arbejdet til frokostordningen er det nok snarere palæo for der er som regel ikke så meget fedt.

  Efter at du og andre bloggere fulgte whole30 købte jeg bogen og synes den er fantastisk, men har endnu ikke prøvet en whole30. Jeg synes det er svært at finde 30 dage, hvor der ikke er en særlig begivenhed som min eller en af ungernes fødselsdage eller bedstevenindens 40 års dag og der vil jeg gerne drikke et glas vin mv. Ellers også er det bare undskyldninger for ikke at prøve?

  Nå men det jeg ville sige med whole30 var egentlig, at jeg skeler til whole30s mealtemplate, når jeg spiser og lige kontrollere om fedtmængden er acceptabel. Jeg har desværre mistet bremserne lidt på LCHF, så jeg har brug for at have et mål for "det normale" (også for LCHF) og det mener jeg whole30s fedtmængde er sådan nogenlunde. 

  Tillykke med at være løsgjort fra diverse madretninger – og "bare" spise cleanfood. Det er vel trods alt, det der er mest rigtigt for os.

  • louiee skriver:

   Hej Grisle

   Tak for dine positive tilkendegivelse.

   Ja måske lidt underligt med de der kommentarer … men forestiller mig at det ikke er nogen overraskelse for læserne her på bloggen. Men super dejligt når nogen har lyst til, at give en kommentar med på vejen.

   MHT whole30 er tænker jeg bare go for it… Jeg var også til fester med egen medbragt mad og ingen vin  og det var lidt surt… Men i mit liv findes der ikke 30 dage uden selskabeligheder 😀 Sjovt du kalder det at miste bremserne på fedtet lidt – for det kan man faktisk godt, man kan vænne sig til for meget fedt og dermed sænke sit CCK hormon ( mæthedssignal) Da er whole30 bare en kæmpe hjælpende hånd til at genoprette balancer og resette kroppen. De tre daglige måltider med whole30 mealtemplate giver ro og tryghed til kroppen. For sivlan hvor jeg fik det godt af det… Som du selv siger er cleanfood helt rigtigt for os… Go do it her inden december starter !!! Lover du ikke vil fortryde det 🙂 Jeg spiste nok lidt mere fedt end anbefalet på Whole 30 , men spiste jo også kun to gange fordi det passede bedst. Jeg fungerer bare bedste på fiskeolie og MCT oil til kl 12 – men det er jo mig. Sikken en kropsform og ro jeg fik af whole30!! Ja det var surt at sige nej til vin et par fester, men det var det hele værd!!

   Vend tilbage og giv update hvis du har lyst.

   Mange hilsener og god vind Louise 

   • Grisle skriver:

    Kære Louise,

    Tak for sparket for næsten en måned siden om, at det bare var om at sætte en dag og komme i gang med Whole30. Jeg startede mandagen efter, dvs. den 27. oktober. Jeg har bl.a. været til min venindes 40 års fødselsdag, hos svigeforældre mv. og det er gået fint. 

    I hverdagen har jeg spist mad på jobbet fra frokostordningen. Der har der desværre været lidt skæverter, tror jeg. Jeg er sikker på, at noget af kødet har fået en eller anden form for marinade med lidt sukker eller honning i løbet af måneden, men jeg har så vidt muligt valgt det fra. Grøntsager på job har været rene grøntsager for at undgå dressinger/marinader med den mindste smule sukker andre tilsætninger. Jeg synes det har været begrænsende, at jeg ikke har kunnet spise mælkeprodukter og heller ikke bare almindelig smør. Klaret smør er lidt mere bøvlet at skulle lave – og jeg savner smør, smagen af økosmør med salt uhmmmm 🙂 Så det er faktisk nok meget godt.

    Det har klart været godt for min krop at få brudt den onde cirkel efter ferier i Italien og for meget vin og mørk choko flæskesvær efterfølgende og de seneste mange måneder.

    Dag 30 er på tirsdag, min yngstes fødselsdag, og vi holder traditionel boller og lagkage fødselsdag for ham på søndag. Det bliver to svære dage at komme igennem, når man sidder ved bordet og det er normalen, at man spiser noget og drikker vin/øl ud over bare kaffe. Men altså, mon ikke det går, at jeg går glip af den kage?? Det tror jeg nok det gør. Cravings har jeg i hvert fald ikke.

    Det har været en stressende periode for der har været en del stress i familien, så afslapning og søvn har desværre lidt under det og det har også gjort, at jeg ikke helt har kunnet mærke ændringerne til det bedre i forbindelse med W30. Tilgengæld har jeg holdt fast i god kost, ingen snacking og ingen vin på trods af, at jeg har følt behovet og det er jeg så stolt af. Jeg er ikke i tvivl om, at jeg tager en runde igen en gang i slutvinteren/foråret alt efter, hvor meget jeg reintroducerer, formentlig ikke så meget igen. 

    Det blev en længere smøre, men har ikke så mange IRL jeg deler kostidealer med, så jeg havde lige brug for at få en status ud over stepperne 🙂 Jeg vender nok tilbage, når jeg er igennem med en rapport om forhåbentlig mange tabte cm. maven er i hvert fald meget fladere igen (men stadig alt for blød og stor).

     

     

    • louiee skriver:

     Hvor er du sej Grisle !!!!

     Synes det lyder til at du har været igennem et rigtig godt forløb,med masser af læring til egen krop. Helt vildt spændende at få en sådan tilbagemelding fra en bloglæser – jeg er vild med det 🙂 Føles lidt som at få en gave, at få en sådan update – så tak for det !! Tænk at savne noget så ydmygt som smør, det gjorde jeg også under whole30 – det smager sgu bare godt gør det!

     Glæder mig til at høre mere fra dig. Du kan sagtens være mega stolt over egen indsats. 

     Godt gået <3

     Mange Hilsener Louise

 2. Malene Andreasen skriver:

  Hej, tak fordi du deler, jeg er selv en på 48 år, som roder lidt rundt i kostretninger (i mange år) og har ikke endnu fuldt en bestemt i ret lang tid og er kommet frem til, at jeg vil koncentrere mig om at tage det bedste fra det hele. Jeg vil helt bestemt følge dig. Hilsen Malene

  • louiee skriver:

   Hej Malene

   Dejligt at du har lyst til at følge med 🙂 Er i hvertfald ikke i tvivl om at netop konceptet om at spise rigiig mad ( og så lidt chokolade) virker super på min krop. Kan kun forestille mig at det virker sådan på andre mennesker også. Håber at du ved at følge med kan finde din vej i junglen og få ro med det !! Start eventuelt med en whole30 som kickstart, det har givet mig så meget med på vejen.

   Mange Hilsener Louise

 3. Grethe skriver:

  Jeg følger stadig med

 4. Carla H skriver:

  Hej Louise. Sejt indlæg! Jeg genkender hvad du siger med at LCHF og reglerne giver en ro, men i virkeligheden burde den ro komme uanset hvad. Jeg er bestemt ikke tilhænger af den nærmest religiøse holdning til reglerne, nærmere en tilhænger af kropslig velvære fysisk og madmæssigt. Held og lykke med det. Jeg vil bestemt stadig følge din blog. Mvh. Carla

  • louiee skriver:

   Hej Carla

   Og mange tak 😀 Dejligt at kan komme til enighed om det her punkt som jeg ihvertfald finder væsentligt – nemlig roen. Jeg joiner lige som tilhænger af bevægelsen for kropslig velvære :).

   Tak for den positive feedback!!

   Mange Hilsener Louise

 5. Grethe skriver:

   

  Nu håber jeg den sender alt jeg skrev hihi. Nej jeg skrev at jeg stadig er med for tror på du har nogle guldkorn jeg kan bruge i min rejse til normalvægtig. Jeg har rykket 5 kg siden jeg skrev første gang. Og det skal jeg jo huske at rose mig selv for når vægten står stille som den gør nu.

  Jeg er kørt "træt" i lchf. Tror det skyldes jeg er med i div Facebookgrupper. Det handler nemlig om vægttab og skælde ud på hinanden fordi en ny spørger for meget. Jeg har dog ikke droppet livsstilen helt. Jeg spiser kun brøderstatninger, masser af grønt, sunde fedtstoffer og protein. Holder mig stadig fra kulhydraterne så vidt muligt.

  Min krop har det godt med de ting. Ja jeg vil rigtig gerne tabe mig 10 kg men det er pludselig ikke det vigtigste. Det vigtigste er at jeg ikke tager på og har det godt i min krop. Jeg tror på at alt det medicin der pt prøves af på mig pga smerter påvirker kroppen så den ikke har " tid" til at nedbryde fedtet i kroppen.  Så jeg hænger stadig på bloggen lchf eller ej

  • louiee skriver:

   Hej Grethe

   Du aner ikke hvor glad det gør mig at høre 😀 Drop hellere de der facebook grupper end selve livsstilen!! At du har ramt et plateau er helt ok, det betyder egentlig bare at din energi ind/ ud er i balance. Hvis du havde kunnet det før havde du ikke taget på i første instans, så tillykke med det 🙂 Du fortæller at du har mange smerter?? Hvis det er tilfældet er din krop i en stress tilstand og smider ikke fedtet. Cool at du hænger ved alligevel. Giv kroppen den næring den beder om og vær tålmodig. hvis din krop trives med maden er det det vigtigste, så gør du det helt rigtige. Stol på dig selv og tro på at du er på rette vej. 

   Rigitg dejligt med en update fra dig 🙂

   Mange Hilsener Louise

 6. Rikkeprikke skriver:

  Hej Louise 🙂

  Jeg fik aldrig svaret her…Jeg har stor respekt for dig og din rejse, hold op hvor du rykker dig, det er så dejligt at følge med i 🙂

  Kh…

 7. Diana skriver:

  Jeg er MEGET enig med dig. Jeg er især ked af betegnelsen "high fat" – fordi alle netop tror, at det er fedt i lårtykke stråler, der skal indenbords. Jeg har været lidt på samme spor som dig med at teste diverse genrer indenfor LCHF; faste, striks, ketose, men er som dig vendt tilbage til "almindelig" mad med protein, grønt og fedt. Bruger slet ikke de betegnelser, heller ikke i klinikken. Jeg har bare ikke fundet et andet ord at bruge end "LCHF", så i mangel af bedre, bruger jeg stadig det 😉

  • louiee skriver:

   Hej Diana

   Dejligt at du tænker lidt det samme. Tror det har være godt for mig at teste alle de forskellige “genrer”, det har om ikke andet lært mig mere om mig selv og egne reaktioner. Vi må simoelthen finde på et andet godt ord der dækker over den sunde mad, der indeholder masser af grønt. For ja den er hverken high protein, ej heller high fat. 🙂
   Og tillykke med fødselsdagen 😀

   Mange Hilsener Louise 

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code