Medicinfri ?!?

Print Friendly, PDF & Email

IMG_4570

Warning personligt indlæg…

I går tog jeg en relattivt stor beslutning. Måske den ikke virker så stor i nogle af bloglæsernes øjne, men for mig er det stort. Jeg er som før beskrevet her på bloggen den (u)lykkelige ejer af den autoimmune reaktion psoriasis. Det var udover mine dårlige spisemønstre, en af hovedårsagerne for mig til skifte til glutenfri/sukkerfri kost. Jeg har i perioder levet meget strikt og andre perioder meget mere liberalt. Ligenu er min kost 90% frisk grønt, fisk, skaldyr, kylling og gode fedstoffer. De sidste 10 % er primært chokolade, mælkeprodukter og en sjælden gang noget brøderstatnings noget. I de perioder jeg har levet efter konceptet whole 30 og det er i de perioder, jeg har fungeret allerbedst i både ånd og hylster angel Grunden til at jeg har taget denne beslutning er, for at se om min krop selv kan holde psoriais på afstand. Og så lige det faktum at jeg er rasende bange for at tage medicinsurprise  Jeg tager max 2 hovedpine piller om året og så skal jeg nærmest være døden nær. Den medicin jeg får er desværre ikke uden bivirkninger – faktisk er de så skræmmende, at man kan få helt ondt i maven, ved tanken om de rammer en. Det er ikke for sjov, at man bliver holdt øje med via blodprøver og samtaler med jævne mellemrum. Selvom jeg tager medicin har jeg stadig en smule psoriais på kroppen.

Det er i de perioder, hvor jeg har spist færrest tilsætningsstoffer, ingen mælkeprodukter og zip zero sukker, hvor min hud har spillet plus. Jeg er er desværre ikke kun sukker og gluten følsom – det gælder desværre også komælksad Mange mennesker der ser hvordan jeg spiser nu, ville sikkert tænke, at jeg ikke kan stramme mere ind på min kost for at optimere – men det kan jeg. Tydelige beviser fremkommer når jeg holder mig til "ren" kost uden for meget skrammel. 

Nu kommer nørdestoffet til de eventuelt intesserede :

Tilbage til medicinen… Jeg har gennem de sidste 7 år modtaget systemisk behandling for min psoriasis. Systemisk biologisk behandling er immundæmpende. Dvs at vagterne der ligger uden for døren i vores immunsystem og tjekker indgangen for uvelkomne gæster i form af bakterier, ligger og snorksover…Det kan betyde at man oftere bliver syg og ikke har nemt ved at blive rask hvis man først bliver ramt. Det har jeg nu ikke mærket til i al den tid jeg har modtaget behandling. Men jeg har også levet enormt sundt i de år jeg har taget biologisk medicin.

 Jeg vil gætte på, at jeg har psoriasis på ca 30 % af kroppen – allerværst i hårbunden, deri mange år resulterede i kort hår, for at kunne holde det ud. Inden mit lange forløb med biologisk medicin (først enbrel, så humira) fik jeg bucky stråler( røgtenstråler),tjæreshampoo ( fy for satan!!!), lys, kategori 3 hormonsalver og kutanopløsninger og til sidst methotrexate ( en mild form for kemo terapi, med "pludselig død" på bivirkningslisten !!!) Pretty scary stuff alt sammen, med uhyggelige bivirkninger. Jeg var faktisk så heldig, at min krop sagde fra og det ramte leveren. Jeg måtte droppe de gængse og billige behandlingsformer og fik tilbuddet om biologisk medicin. Medicinen tager man som levende celler i sprøjer og det virker ved at opsuge de overskydende peptider ( peptider = spaltede proteiner) der suser rundt i blodet. Det er de overskydende peptider, der laver ravage i kroppen og skaber autoimmunitet. Det betyder, at kroppen ikke genkender peptiderne, tænker at de er farlige og begynder at bekæmpe sig selv. Lige præcis hvilken autoimmun sygdom man får, afhænger af end genetiske kodning. Af andre autoimmune sygdomme kan eks nævnes : diabetes 2, lupus, morbus chron, cøliaki, sklerose, gigt og diabetes 1. De autoimmune sygdomme kan komme, fra det man kalder "leaky gut". Leaky gut er når tarmslimhinden bliver tyndslidt og "hullet" og næringstoffer kan komme ud i blodbanen, istedet for videre ned gennem tarmsystemet. Der kan være mange faktorer der spiller ind ved leaky gut.

Jeg tænker personligt, at stress er den værste synder, stress speeder alle dårlige processor op i kroppen. Ødelæggelserne og derefter konsekvenserne kan derefter være fatale i vores kroppe. Gluten er fjende nummer 2 ! Jeg hader gluten og det står jeg fast ved. Gluten er en antinutriant, der hægter sig på næringsstoffer og hiver dem med ud istedet for at give noget – gluten gnaver i tarmslimhinden og giver intet godt med. Så om du reagerer på gluten eller ej , afhænger af styrken i dit tarmsystem. Nogle mennesker kan spise gluten hele livet uden konsekvenser, men andre rammes af leaky gut i løbet af livet.

I min optik tåler ingen gluten … Jeg ved at det er kontroversielt at udtale sig om, men jeg står ved det.devil Med overhængende fare, for at blive sat i kategori med de såkaldte "urtekusser" og andre selvudnævnte kostprofeter, holder jeg stædigt fast lige her. Jeg er ikke livræd for sukker som jeg var engang, men gluten – det rører jeg aldrig mere ved. Har  indrømmet missioneret noget så frygteligt i min familie, hvilket har resulteret i, at de nærmest alle er blevet glutenfrie. Min glutenfrie familie var hverken syge eller dårlige inden – næh – De har trods det, ALLE uden undtagelser, mærket positve ændringer ved at slippe gluten – såsom, velfungerende tarmsystem, færre sýgedage, mindre lugt i både sved og afføring, mindre luft i maven, bedre søvn, bedre humør, vægttab, mindre hovedpine, bedre appetitregulering, mere energi og generelt større livskvalitet. Ikke så få fordele endda !!! Fjende nummer tre kan være kasein. Kasein findes i komælke protein og kan som gluten lave hul i tarmslimhinden. Der er mest kasein i proteinrige mælkeprodukter såsom hård ost, hytteost, skyr osv – meget mindre mængder i fløde, flødeost og græsk youghurt. Så mælkeprodukter kan være gode at udlade ved autoimmune sygdomme. Sidst men ikke mindst er der forskellige andre ting der forstyrrer og provokerer psoriasis – planter af natskygge familien, alkohol og for meget kaffe… Av av av – det er mange ting !

Min leaky gut har ført til psoriasis. Til jer derude der har denne sygdom, ved hvor alvorligt det er at have, helt uden at det er dødeligt. Psoriasis klør, svier, skæller og ser skæmmende ud. Det kan gå i leddene og give hævelser og smerter. Det kan være i hårbund og under negle og give hårtab og skøre negle. Det kan sprække og bløde… Det gør noget ved ens selvtillid, der er svært at forklare – det skal nok prøves. Alt det her har jeg været fri for i rigtig mange år- men jeg har  bestemt ikke glemt følelsen af det…

Det er derfor ikke uden angst, at jeg efter aftale med min læge Anders på Bispebjerg stoppe mit indtag af medicin igår. Hvis man stopper sin medicin, er det deres erfaring, at psoriasis kommer retur, med samme styrke som inden behandlingsstart. I mit tilfælde ville det betyde, at jeg i så fald skal tilbage på medicin, da min livskvalitet bliver betydeligt forringet, hvis det kommer tilbage på niveau som før. Når man stopper medicinen, er der også en risiko for, at det præparat man brugte IKKE virker mere, da kroppen har nået at danne antistoffer i mod det….

Jeg er fuld af håb og lige ved at dø af skræk på samme tid. Jeg har været glutenfri i over 3 år nu og håber at min krop er helet så godt at den kan holde psoriasis væk, men jeg føler mig på ingen måde overbevist. En autoimmun sygdom er der resten af livet, symtomerne kan holdes nede og dæmpes, men forsvinde gør det aldrig.

Jeg har allerede hældt en del stress hormoner ud gennem tårekanalerne, bare ved tanken om, at det her måske ikke virker. Men men men hvad hvis det gør ?!? Jeg mener, hvis jeg ikke prøver så får jeg jo aldrig besked. Jeg er trods alt mere bange for bivirkningerne af medicin end jeg er for tilbagefald. Og nej som min søde og optimistiske lillebror sagde, da jeg fortalte ham om angsten var " Louise, du dør jo ikke af at forsøge! " Han har jo helt ret !!! 

Så jeg kørte hjem fra Bispebjerg i går, uden medicin i tasken. Lidt ( nej meget) bange og endnu mere forhåbningsfuld. Kryds fingre for mig det næste stykke tid. Jeg har brug for al den hjælp jeg kan få fra universet.

Det her kommer til at betyde ændringer i min nuværende kost. Jeg ER jo faktisk uddannet til, at hjælpe andre mennesker med det her… Jeg har tænkt mig at sætte alle sejl ind og gøre ALT hvad der står i min magt for at det her lykkes. Man er vel stædig af naturblush

Hvordan min indsats lige præcis vil være, vil jeg skrive om i næste indlæg…. 

 

 

Follow on Bloglovin

Om louiee

Louise 41 årig kvinde fra nordsjælland, kostnørd, interesserer sig for både psykisk og fysisk træning, sundhed og velvære. Tidl. sukkernarkoman - nu indædt real-foodie...
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget . Bogmærk permalinket.

2 Responses to Medicinfri ?!?

 1. Anne skriver:

  Hvor spændende Louise. Kan godt forstå du gerne vil af medicinen – glæder mig til Update og håber at din krop reagerer godt på nul medicin.

  stort knus

  Anne

  • louiee skriver:

   Hej Anne

   Tak for din kommentar 😊

   Jeg er selv helt vildt spændt og kommer selvfølgelig med løbende opdateringer på projektet.

   Bedste Hilsener Louise 

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code