LCHF

http://sukkersensitiv.dk/sample-page/Starter lige med et billede af bogen der fik omvendt mig til LCHF kosten – måske bogen der har været med til at knække fedmekurven i både norge og sverige???matrevo

Low carb high fat er en kost filosofi, hvor man skruer ned (og her mener jeg virkelig ned) for alle kulhydrater og skuer op for fedtstofferne i maden istedet. Herved tvinger man kroppen til at bruge fedt som brændstof, fremfor det foretrukne nemlig – kulhydrat. Det er når man blander højt fedt indhold og højt kulhydrat indhold i maden at katastrofen indtræder…højt insulin niveau, højt blodsukker, dårlig fedtforbrænding = alt for mange kilo på sidebenene. Bare kig på bjørnen inden den går i hi, den æder sig halv fordærvet i de dejligt søde blåbær (der jo ellers er blevet udråbt til super food af de mest sundheds bevidste orakler i danmark og resten af verden). Bjørnen laver simpelthen fedtdepoter af alt sukkeret i bærrerne. Eller tankevækkende at vi her i norden, oprindeligt kun havde frugt til rådighed om efteråret, inden de kolde vintre, hvor vi skulle bruge lidt ekstra polstring til at klare os igennem. Hvem siger, at vi skal have eks. ananas og mango og andre søde sager hele året rundt – hvis du spørger om min mening, er det logik for burhøns vi ikke designet til, at spise sukker hele året rundt- hverken det hvide eller det der er i frugt.

Hvis man kigger på menneskets evolutions historie er korn en anden faktor, der ikke er til at overse. Alle de såkaldte livsstilssygdomme – diabetes 2, højt kolestrol,hjerte/kar sygdomme og fedme kom først efter vi begyndte at spise korn. Korn er i dag foder til vores dyr – hurtig opfedning – og et udmærket middel til at bekæmpe sult og hungersnød i den 3. verden. Korn bliver i om end noget mere nedsat hastighed lavet om til sukker i vors kroppe og kan i fin formalingsgrad lave en ligeså hurtig stigning i blodsukkeret som den rene sukkervare. Os der har tilgang til grønt, kød og naturligt fedt, har efter min mening IKKE brug for korn. Jamen hvad med fuld korn, det er jo vigtigt for vores maver ikke? Endnu engang må svaret være nej, jeg har eks aldrig haft en mere velfungerende mave efter jeg slap det sidste korn ud af kosten. Og jeg har så vidt vides ikke cøliaki! Men får ondt i maven af gluten når jeg indtager det – kaldes vist glutensensitiv- alle de begrebersurprise tsk tsk. Fibre bruges i blodet til at sænke hastigheden af optagelsen af kulhydrat i blodbanen… men er vel knap så nødvendigt, når man næsten ikke spiser kulhydrat. Man kan få rigeligt af både kostfibre og vitaminer fra de grøntsager vi spiser. Her tænker jeg kål i alle afskygninger… Har oplevet at få mere ondt i maven og mere forstoppelse/diarre + tilhørende generende og ret smertefuld tarmluft, hvis jeg skruede op for fuldkornet og fibrene. Har i dag en super velfungerende Mave/ tarm der lever fint på grøntsager, fiberhusk, probiotika ( vita biosa) og masser af vand og motion, tager også et dagligt tilskud af magnesia 500 mg.

Vores hjerne og muskler foretrækker at bruge glukose- som bliver fremstillet af de kulhydrater vi spiser som brændstof. Når man ikke spiser kulhydrat omdanner vores krop ( vi er bare så genialt indrettet) fedtstofferne til ketoner, der så bliver brugt i hjernen og som energi i vores muskler. Ketonerne bliver dannet når er begrænset tilgang til kulhydrat i vores blodbane.Man kan egentlig sige at vi toptuner vores fedtforbrændingsmotor ved at spise mere fedt. Bare rolig ingen hjernedød – ketonerne laver glukose til hjernen.

Hvis man præcis som mig har haft ( eller har) en fortvivlende kærligheds affære med sukker og co. ( her mener jeg ikke kun slik men også brød og frugt) er dette måske en kost form der passer. Jeg tror på, at de mennesker, der ikke har vild arm i slikskålen og efterfølgende skabet for at søge efter mere har en krop der håndterer kulhydrat bedre end min. Det har både været min forbandelse, men også min redning at blive ved med at lede efter den gode måde at være en str 38 sund på. Jeg har gennem mange år ledt efter mæthed i mere end 2 timer ad gangen og kan med hånden på hjertet sige at jeg har fundet den i fedtet. Alt for mange gange har jeg siddet i sofaen ( selvfølgelig efter en sund løbetur) og spist mig ned på sukker og følt træthed og selvlede som efterfølgene bivirkning.

Jeg troede i mange år på, at fedt feder og at sukker bliver forbrændt.. vel at mærke hvis man ikke spiser det i alt for store mængde og at frugt bare var en helt uskyldig og velsmagende form for snack… Men jeg tog fejl – jeg er desværre i den kategori, at hvis jeg starter min dag med at spise noget så uskyldigt som en peberfrugt, kan jeg mærke det på sultbarometeret resten af dagen. Jeg er som en tommelfingerregel nødt til spise fedt og protein med alle mine kulhydrater, for at det ikke giver vild arm insulin udsving i min krop. Det har været en banebrydende oplevelse for mig, at opdage, at jeg ikke er hverken dum eller karakter svag, men at jeg simpelthen hidtil har levet af den forkerte mad til min krops type. Jeg er bare insulin følsom/sukker sensitiv og min sult er styret af mit blod sukker/insulin. Man behøver ikke at være professor for at regne ud, at hvis jeg havde fortsat med sukkeret, ville jeg højst sandsynligt have været en oplagt sukkersygepatient senere i livet.

Jeg har kostnørdet i virkelig mange år og har gennem MANGE samtaler med andre hunkøn, fundet ud af at de fleste kvinder har et problematisk forhold til mad og dagligt er sultne, uden at spise at spise sig mætte. Mange forbinder det at spise sig mætte med noget der er forbundet med en hvis form for dårlig samvittighed. Jeg selv har i vanvittigt mange år været hundeangst for at være sulten og havde alskens sunde overlevelsesmad med i tasken dvs. frugt, grøntsager og fiberkiks. Jeg oplevede ihverfald ikke den mæthed og tilfredshed jeg oplever i dag. Jeg havde ofte blodsukkerudsving og mærkede de berømte dyk og en ustyrlig spisetrang. Nu kan jeg gå op til 6 timer uden at være sulten- det var aldrig sket på min gamle kost. Det er virkeligt angstprovokerende for mange især kvinder, at tro på at det de hidtil har spist i ret store mængder (frugten), måske ikke er så godt for dem som hidtil antaget. Min lillesøster fremlagde for nyligt for mig, at det jo er en hård proces for kroppen at forarbejde og bruge protein og fedt som energi, fremfor de letfordøjelige og vitaminrige kulhydrater. Kan ikke nægte denne påstand, men er ikke i tvivl om at det er mindst lige så hårdt og opslidende for kroppen at konstant nedkæmpe med at de insulintoppe frugten giver. Forskningen peger meget i retningen af, at det er bedre for os mennesker, at have konstant lige og lavt blodsukker, end at have et, der svinger hele dagen og dermed slider på kroppen og ikke at forglemme de vitale organer såsom lever og nyrer.

Hvis man skal tro på den seneste forskning om, at mættet fedt ikke er den store synder i forhold til vores helbred, kan man jo passende frådse spise det med god samvittighed og sætte det i kategorien sund sammen med oliven olie og co. ( det umættede fedt) Der hvor fedt er farligt er når de optræder som transfedtsyrer i margarine og friture – og den slags fedt der er fast ved stuetemperatur. Fedt er sundt for os, men i dets naturlige og ikke alt for forarbejdede form – bacon har eks ikke den helt store kongeplads i min kost (meget forarbejdet) men kylling med skind og gode olier og æg fylder en del. Jeg tåler mælkeprodukter fint så jeg spiser fed ost dagligt. Steger kun i kokos og økosmør. Olier er til pestoer og salater og ikke at forglemme de fede fisk fyldt med de livsvigtige omega 3 fedtsyrer. Vi får i den kost vi spiser alt for meget omega 6 og for lidt omega 3. Tag et tilskud af omega 3 og spis så meget fed fisk du kan. for meget omega 6 skaber inflammation i kroppen=sygdom i alle afskygninger.

Hvor meget og hvor lidt fedt vi skal have i kosten er individuelt , de rigtig strikse low carbere har ca 75 % fedt, 5 % kulhydrat og 20 % protein, det må siges at være meget fedt og meget få kulhydrater – jeg opfordrer til at spise til, at man er mæt og glad og fungerer godt – hvor den sandhed ligger må man selv mærke efter. I mine ører lød det helt sindssygt, at spise til jeg var mær for bare 3 måneder siden- for det var jeg jo aldrig- men det regulerede sig helt naturligt efter skiftet til low carb kost sammen med vægten. jeg spiser meget fedt, men tager ikke bad i det, for det må siges at man jo ikke bliver sund og slank af at overfylde kroppen med kcal om det er den ene eller den anden slags – det giver en doven krop at overspise og en frisk og aktiv krop at kunne mærke sult og mæthed og spise derefter. Mange tror fejlagtigt at det er protein de skal spise sig mætte i, men for for meget protein bliver også omdannet til fedt i vores kroppe. Fedt giver efter min erfaring og overbevisning energi og liv til vores celler og hjerne.

Jeg er stadig et kæmpe madøre meget glad for mad og stiler efter at fremstille mad, hvor min mund ikke keder sig. Jeg ved nu, at det der smager sødt er ikke til mig- kun meget sjældent – men jeg kan til gengæld feste og spise mig mæt i alt det andet.cheeky

Pyha for en smøre, der er meget mere hvor det kommer fra, kunne blive ved i det uendelige men vælger at stoppe her alligevel. Håber at hvis du genkender min historie tør tage spinget – har svært ved at tro at du fortryder.

 

 

 

 

 

10 kommentarer til LCHF

  1. Anne skriver:

    Jeg har efterhånden læst en del om LCHF på nettet (og jeg mener ikke bare en lille smule men altså virkelig meget!), og jeg kan virkelig godt lide din beskrivelse. Den er ekstremt personlig, og selvom jeg vidste det hele på forhånd, fangede jeg mig selv i rent faktisk at læse det hele én gang mere – i din version. Så tak for introduktionen. Jeg har endnu ikke kigget rundt på din blog, men jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at dette langt fra er sidste gang jeg kigger forbi! 🙂

    http://lykkeglimt.wordpress.com/

    • louiee skriver:

      Hej Anne tak for alle roserne, det er godt at vide at jeg rammer andre med mine skriblerier ;0) Man kan hurtigt føle sig alene med alle sine tanker så tusinde tak for din feedback og velkommen igen en anden gang.

      Mange hilsener Louise

  2. Majken skriver:

    Hej Louise,

    Det er Majken fra Fitnesscentret 🙂 Har lige fået at vide, at jeg er sukker sensetiv af lægen i dag. 🙁 Kunne godt tænke mig, at få nogle gode råd, har du tid til en kop kaffe en dag? Ha en skøn aften. Knus Majken

    • louiee skriver:

      Hej Majken

      Øv for en besked at få, men heldigvis er der råd for det. Har selvfølgelig tid til en kop kaffe. Kan du ikke maile dit nummer på louiee@ofir.dk, så kan vi tale nærmere. 

      Hilsen Louise

  3. Sabrina skriver:

    Hej Louise,

    Du kommer kort ind på forskellen på fedt – umættet/mættet, men jeg kunne godt tænke mig at vide lidt mere om din holdnig til hvilken slags fedt man skal indtage? Jeg indtager pt. mest mættet fedt (tror jeg) i form af fed ost, æg og fløde – men er det dumt/usundt? 

    Jeg er hoppet med på vognen omkring LCHF og kører lige nu en fordeling på 75% fedt, 15% protein og 10% kulhydrat. 

    • louiee skriver:

      Hej Sabrina

      Uha jeg er jo ikke forsker men bare en amatør. Men jeg går ud fra at du spørger ind til min personlige holdning til fedt. Jeg tror på at alt det fede fisk og kød vi har og en del kokosfedt er det vores primære fedt indtag skal bestå af.Jeg spiser selv både mættet og monoumættet fedt i form af macadmias og olivenolie. Men faktisk oplever jeg at være allermest mæt og energifyldt på fed fisk, fedt kød og kokosolie. Jeg tror på at det fedt menensker oprindeligt har levet på, dvs. fedt fra fisk og dyr er det bedste. Jeg kan spise uhylige mængder ost/fløde/nødder og cremefraiche, uden at føle mig overmæt. Men spiser jeg mig mæt i fed fisk/ kød med fedtkant/æg/smør og kokosolie holder det ubetinget længst. Din fordeling ser rigtig fin ud og skulle give en god og stabil forbrænding og blodsukker. Ligenu holder jeg nødde og chokolade pause og spiser kun rigtig mad, uden for meget af det hyggelige ( det også være ost og fløde, har bare skruet ned) og det fungerer bare bedst for mig. Jeg er nok lidt stenalder agtig i min kost lige p.t. og er ikke nær så sulten mellem måltider og mæt flere timer. Jeg spiser hver dag 1 spk torskelevertran, dikker MBC kaffe og MCT olie til morgen og kan faktisk køre hele dagen på den ration frem til aften. Spiser for det meste 2 portioner dagligt med over 80% fedt og det fungerer. Min fordeling er som oftest 82% fedt, 12 % protein og 6 % kulhydrat – klart mest mættet fedt.

      Mange Hilsener Louise

      • Sabrina skriver:

        Mange tak for svar – og ja, det var din personlige holdning til fedt jeg var ude efter 🙂 

        Jeg har den seneste uge været i fuld ketose – og har aldrig haft det bedre. Jeg holder ikke længere styr på mit kalorieindtag, men jeg ved at jeg bestemt er i underskud, og at mit kulhydrat indtag er under 5%. 

        Har du nogen erfaringer med hvad ketogen kost gør ved kolesterol tallet? Mit er nemlig i forvejen forhøjet (arveligt) – så det er ikke så godt hvis det stiger yderligere pga. fedtholdig kost?

         

        • louiee skriver:

          Hej Sabrina

          Jeg har lavet et par indlæg om kolesterol  og mit eget forløb her på bloggen. Jeg har læst og læst om det og jeg er efterhånden af den overbevisning at kolesterol er en størrelse man IKKE skal bekymre sig om. Et højt kolesterol er ligefrem gavnligt især for kvinder. Hvor vi ligger rent talmæssigt er genetisk og viser intet om sundhed. Statiner er gift og det skal man ALDRIG tage. Når man har været på LCHF har tallet fundet et leje. Hvis du endelig vil se på noget, så se på triglycerid tallet – det fortæller mere end kolesterol. Lad være med at tænke at du er usund fordi det er højt – så længe du selv ved at du spiser sund mad. Dejligt for dig at du trives i ketose – føles så godt at jeg har svært ved at tro at det er usundt – og så på rigtig mad 😀

          Hilsen Louise

  4. Janne skriver:

    Hej, faldt over din blog. jeg forsøger selv på 4 uge at lægge min sukkerafhængighed på hylden og leve efter samme principper. Har dog lidt svært ved at finde den rigtige balance. 

    Kunne du evt. Oplyse mig hvordan dine måltider kan se ud    

    I løbet af en dag/aften. Tak fin fin blog.

    vh Janne 

    • louiee skriver:

      Hej Janne

       Velkommen til og dejligt at du vil slippe sukkeret- helt sikkert nemmere på LCHF end andre metoder. Jeg har lagt en masse maddagbøger op for den periode hvor jeg afprøvede 5:2 metoden samman med LCHF. Jeg efterstræber ketose dagligt så hvis du har lyst kan du bare tilføje mere grønt. Ketose stopper cravings og sukkertrang mest effektivt for mig. Hvis du søger i søgefeltet på bloggen under maddagbøger eller under tags/kategorier finde du dem.

      God fornøjelse

      Mange Hilsener Louise

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code